u çalışma, serin iklim çim alan buğdaygillerinden Lolium, Poa, Agrostis ve Festuca cinslerine ait 10 çeşidin çimlenme döneminde tuz stresine dayanıklılığının belirlenmesi amacıyla Eylül 2020 tarihinde Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Pamukova Meslek Yüksekokulu laboratuvarlarında yürütülmüştür. Tuz stresini oluşturmak için farklı tuz konsantrasyonları (0, 50, 100, 150, 200 mM) kullanılmıştır. Çalışma, "Tesadüf Parselleri Deneme Deseni" ne göre 2 faktörlü ve 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Araştırmada bitkilerin çimlenme ve sürgün gelişimi gözlenerek; çimlenme oranı, sapçık uzunluğu, kökçük uzunluğu, vigor indeksi, sapçık/kökçük oranı, sapçık yaş ağırlığı, kökçük yaş ağırlığı, sapçık kuru ağırlığı, kökçük kuru ağırlığı ve tuza tolerans indeksi özellikleri incelenmiştir. Araştırmada elde edilen bulgulara göre, tuz konsantrasyonları arttıkça çimlenme oranlarının tüm çeşitlerde azaldığı görülmüştür. İncelenen çeşitler arasında Festuca türlerinin tuza dayanıklılık yönünden diğer türlere göre daha dayanıklı olduğu belirlenmiştir. Festuca türleri arasında da incelenen özellikler açısından, Festuca arundinacea Rizomlu ve Festuca arundinacea çeşitlerinin diğer çeşitlere göre tuzluluğa daha toleranslı olduğu tespit edilmiştir. Anahtar kelimeler: Tuz stresi, NaCl, çimlenme, sürgün gelişimi, serin iklim çim bitkileri
This study was carried out in order to determine the resistance of 10 varieties belonging to the species Lolium, Poa, Agrostis and Festuca, which have a cool climate turfgrass to salt stress during germination, in the laboratories of Sakarya University of Applied Sciences Pamukova Vocational School in September 2020. Salt (NaCl) concentrations (0, 50, 100, 150, 200 mM) were used to create different levels of salt stress. The study was established in a "Randomized Plot Design" with 2 factors and 3 replications. In this study, by observing the germination and seedling development of the plants in the laboratory research; the characteristics of germination rate, stem length, root length, vigor index, stem/root ratio, stem wet weight, root wet weight, stem dry weight, root dry weight and salt tolerance index were investigated. According to the findings obtained in the study, it was observed that as the salt concentrations increased, germination rates decreased in all varieties. Among the varieties we examined, it was determined that Festuca species are more resistant to salt than other species. Festuca arundinacea Rhizome and Festuca arundinacea varieties were found to be more salinity tolerant than other varieties in terms of the characteristics examined among Festuca species. Keywords: Salt stress, NaCl, germination, shoot development, cool climate turfgrass.