Açık Akademik Arşiv Sistemi

Kinolin esaslı D-π-A organik boyaların güneş gözelerinde kullanımlarının incelenmesi

Show simple item record

dc.contributor.advisor Profesör Doktor İlkay Şişman
dc.date.accessioned 2022-01-28T08:42:51Z
dc.date.available 2022-01-28T08:42:51Z
dc.date.issued 2020
dc.identifier.citation Ülüş, Seda Nur. (2020). Kinolin esaslı D-π-A organik boyaların güneş gözelerinde kullanımlarının incelenmesi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/97125
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Bu çalışmada, boya duyarlı güneş gözeleri (BDGG'ler) için π-köprüsü olarak kinolin (5a ve 5b) ve piridokarbazol (5c) içeren üç yeni D-π-A organik boya kullanılmıştır. Deneysel ve teorik sonuçlar, piridokarbazollü boyaların, kinolin bazlı boyalara kıyasla uzun dalga boyunda ışık hasatı için uygun olabileceğini doğrulamıştır. Kenodeoksokolik asit (CDCA) ile birlikte 5a-c boyalarından üretilen BDGG'lerin enerji dönüşüm verimleri sırasıyla % 2,39, % 2,62 ve % 3,25'dir. Bununla birlikte, bu verimlerin yardımcı adsorbant (CDCA) yokluğunda elde edilen verimlere kıyasla sadece % 8-15 aralığında artması, 5a-c boyalarının moleküller arası agregasyonu baskıladığını ve yük rekombinasyonunu sınırladığını göstermektedir. Başka bir deyişle, bu çalışmayla D-π-A organik boyalarına π-köprüsü olarak kinolin veya piridokarbazol eklenmesiyle koadsorben içermeyen BDGG'lerin elde edilebileceği ortaya çıkarılmıştır.
dc.description.abstract In this study, three novel D-π-A organic dyes containing quinoline (5a and 5b) and pyridocarbazole (5c) as the π-spacers have been used for dye-sensitized solar cells (DSSCs). The experimental and theoretical results confirmed that the incorporation of pyridocarbazole in the dye could be favorable for the long wavelength light-harvesting as compared to quinoline based dyes. Power conversion efficiency of DSSCs based on 5a-c dyes together with chenodeoxycholic acid (CDCA) is 2.39%, 2.62% and 3.25% respectively. However, these efficiencies present only 8–15% of enhancement compared to that in the absence of coadsorbent (CDCA), which suggests dyes 5a-c suppress the intermolecular aggregation and restrain charge recombination. In other words, this work suggests that the introduction of quinoline or pyridocarbazole as the π-spacers into D-π-A organic dyes is a promising way for coadsorbent-free DSSCs.
dc.format.extent ix, 40 yaprak : grafik, tablo; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Kinolin
dc.subject Piridokarbazol
dc.subject D-π-A organik boylar
dc.subject boya duyarlı güneş gözeleri
dc.title Kinolin esaslı D-π-A organik boyaların güneş gözelerinde kullanımlarının incelenmesi
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya Anabilim Dalı
dc.contributor.author Ülüş, Seda Nur
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/