Açık Akademik Arşiv Sistemi

Büyük ölçekli uygulamaların devops süreçlerine uyarlanması ve uygulanması

Show simple item record

dc.contributor.advisor Profesör Doktor Ümit Kocabıçak
dc.date.accessioned 2022-01-28T08:42:22Z
dc.date.available 2022-01-28T08:42:22Z
dc.date.issued 2020
dc.identifier.citation Arifoğlu, Ömer Furkan. (2020). Büyük ölçekli uygulamaların devops süreçlerine uyarlanması ve uygulanması. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/97065
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Bu çalışmada, eski proje geliştirme modellerini kullanarak sahip oldukları iş akışlarına ve ihtiyaçlarına uygun yazılım projeleri geliştirmiş kurum ve kuruluşların, uzun süredir sahip oldukları ve günümüzde de kullandıkları uygulama geliştirme modellerinin tanımlamalarına değinilmiştir. Yapılan bu tanımlamaların ardından zaman içinde meydana gelen ihtiyaçlar sonucu gerekli değişikliklerin ve DevOps'a entegrasyonun neden ve sonuçlarını ele alarak, kuruluşların yaşadıkları DevOps geçiş tecrübeleri, uygulamalı örnekleri ile anlatılmıştır. Kullanım olarak eskide kalmış ve günümüz uygulama geliştirme ihtiyaçlarına cevap veremeyen yazılım geliştirme modelleri ve proje yaşam döngüleri, ilk kullanılmaya başladığı yıldan bugüne kadar çeşitli nedenlerle değişikliklere uğramıştır. Bu gelişim olarak adlandırabileceğimiz değişimler farklı sebeplerin ve ihtiyaçların bir araya gelmesi ile oluşturulmuştur. Literatürde en eski olarak adlandırabileceğimiz yazılım geliştirme disiplin modeli Şelale modeli olarak geçmektedir. Daha sonrasında oluşan ihtiyaçlara göre bu model kronolojik olarak V-Şekilli model, Spiral model, Eklemeli model ve Çevik model olarak isimlendirilerek çeşitli yeniliklere uğramıştır. Günümüzde kullanım ve ihtiyaçlara cevap vermesi bakımından karşılaştırıldığında en verimli model, Çevik model olarak görülmektedir. Bunun sebebi gerek müşteri gerekse iş modeline göre disiplin anlayışını esnek tutabilmesidir. Diğer bir söylem ile tüm modellerin bir arada görülebildiği bir proje yönetim disiplini olarak günümüz yazılım geliştirme uygulamalarının ihtiyaçlarına cevap verebilmektedir. Sahip olduğu bu özelliklere rağmen Çevik model, çeşitli kuruluşlarca tercih edilmemektedir. Bunun en temel sebebi, bu tercihten kaçınan kuruluşların sahip oldukları eski yapılı sistemlerde yaşanan dönüşüm zorluklarıdır. Bu eski yapılı sistemlere sahip kurumların günümüzde hizmet verdikleri uygulamaları ve uygulamalarını geliştirmek adına izledikleri proje disiplinleri bu anlamda gerekli esnekliğe sahip değildir. Bunun yanında kuruluşların sahip oldukları kurumsal disiplin de ayrıca yeni ve daha esnek bir modele geçiş için açık çalışma anlayışına sahip değildir. Temelde bu iki ana sebebe sahip, gelişimi engelleyen faktörlerin yanında bahsedilen bu kuruluşların gelişimini engelleyen farklı sebeplerde mevcuttur. Araştırmada elde edilen bulgular, kurumsal düzeyde görülen bu unsurları ortaya koymaktadır. Ortaya konan bulgular aynı zamanda örnekler ile pekiştirilmiş ve sonuç olarak hali hazırda çalışmakta olan bir kuruluş üzerinde uygulanmıştır.
dc.description.abstract In this study, old school software development models that have been used for a long time period and still being used by organizations are defined. After these definitions, necessary changes and DevOps integrations that have occurred over time for these models and experiences of organizations which made a transition from old Project development models to DevOps are explained with practical examples by considering the causes and consequences. The software development discipline model, which we can call the oldest in the literature is called as Waterfall Model. According to the needs that emerged later, this model has been renamed as V-Shaped model, Spiral Model, Additive Model and Agile Model chronologically. Today, the most efficient model is considered as the Agile model when compared in terms of usage and responding to needs. The reason for this is that it can keep the discipline flexible according to the customer and business model. In other words, as a project management discipline, Agile Model can meet the needs of today's software development applications. Despite these features, Agile model is not preferred by various organizations. The main reason for this is the transformation difficulties experienced in the old built systems of the organizations that avoid this preference. The project disciplines that institutions with these old-fashioned systems are pursuing to imporve the practices and applicatiaons they serve today do not have the necessary flexibility in this sense. In addition, the institutional discipline owned by organizations also does not have a clear understanding of working towards a new and more flexible model. Besides these factors that prevent development, there are different reasons that prevent the development of these institutions. Findings obtained in the research reveal these elements at institutional level. The findings also reinforced and consequently applied to an organization that has already an active business cycle.
dc.format.extent vii, 77 yaprak : grafik, tablo; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Eski yapılı sistemler
dc.subject DevOps
dc.subject Uygulama geliştirme metodoloji
dc.subject Şelale Model
dc.subject Çevik Model
dc.title Büyük ölçekli uygulamaların devops süreçlerine uyarlanması ve uygulanması
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bilgisayar ve Bilişim Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.contributor.author Arifoğlu, Ömer Furkan
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/