Açık Akademik Arşiv Sistemi

Sağlık Kurumları Yöneticilerinin Stratejik Yönetim Anlayışları:Özel Hastane Yöneticileri Üzerine Bir Araştırma

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doktor Öğretim Üyesi Mustafa Yıldırım
dc.date.accessioned 2022-01-27T13:23:17Z
dc.date.available 2022-01-27T13:23:17Z
dc.date.issued 2020
dc.identifier.citation Yavuz, Cennet. (2020). Sağlık Kurumları Yöneticilerinin Stratejik Yönetim Anlayışları:Özel Hastane Yöneticileri Üzerine Bir Araştırma. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Sakarya Üniversitesi İşletme Enstitüsü, Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/96986
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Günümüzde sağlık sektörünün sürekli değişen bir sektörel çevreye sahip olması ve bu değişimle birlikte ortaya çıkan belirsizlik, sağlık kurumları için stratejiyi ve stratejik yönetimi önemli kılmaktadır. Sektörel düzeyde yaşanan değişim ve ortaya çıkan belirsizliklerden dolayı rekabet avantajı elde etmek ve bunu sürdürülebilir kılmak, kurumlar için gittikçe daha da önemli bir hâl almaktadır. Ayrıca sağlık kurumları, insan hayatını doğrudan etkileyen kurumlar olmasından dolayı bu kurumlarda uygulanan yönetim tarzlarının dikkatli ve özenle seçilmesi gerekmektedir. Bu nedenle, sağlık hizmetlerinin nasıl verildiği ile ilgilenen, kurumlarını bu sektörel değişim ve belirsizlikler içerisinde ayırt edilebilir bir konuma sahip kılabilen, rekabet avantajını elde etme ve bunu sürdürülebilir kılmada kilit bir role sahip olan yöneticilerin, geleceği öngörme ve şekillendirmesinde strateji ve stratejik yönetim anlayışı büyük önem kazanmıştır. Bu bağlamda dinamik bir yapıya bürünen sağlık sektörü içerisinde faaliyette bulunan özel hastane yöneticilerinin stratejik uygulama ve yönelimlerinin nasıl olduğu ve bu uygulama ve yönelimlerin ardındaki mekanizma, çalışmanın odak noktasını oluşturmaktadır. Araştırma verileri birincil veri elde etme yöntemi olan yapılandırılmış mülakat tekniği kullanılarak elde edilmiştir. Elde edilen veriler doğrultusunda oluşturulan kodlar ve kodlar arası ilişkiler yorumsamacı yaklaşım ile değerlendirilmiştir. Çalışmadan elde edilen verilere göre; özel hastane yöneticileri, kurumlarının rekabet avantajının ve bunun sürdürülebilir olmasının kaynağını, performans ve kar farklılarının nedenini ve analiz biriminin temelini temel yetkinliklere dayandırarak Kaynaklara Dayalı Okul'a referansta bulunmuşlardır. Bununla birlikte söz konusu yöneticiler, stratejik karar sürecinin daha çok hiyerarşik bir düzen ve planlamacı bir yaklaşım ile gerçekleştiğini belirtmişlerdir. Bu yönü ile strateji oluşturma ve uygulama süreci Pozisyon Okulu anlayışı çerçevesindedir.
dc.description.abstract Today, the health sector has an ever-changing sectoral environment and the uncertainty associated with this change makes strategy and strategic management important for health institutions. It is becoming more and more important for companies to gain competitive advantage and make it sustainable due to the changes at the sectoral level and the uncertainties that arise. In addition, since health institutions are institutions that directly affect human life, the management styles applied in these institutions should be carefully and carefully selected. For this reason, strategy and strategic management understanding has gained great importance for the managers who are interested in how health services are provided, which can make their institutions distinguishable within these sectoral changes and uncertainties, and have a key role in achieving competitive advantage and making this sustainable. In this context, the focus of the study is on the strategic practices and orientations of the private hospital managers who are active in the health sector, which takes on a dynamic structure, and the mechanism behind these practices and orientations. The research data were obtained by using the structured interview technique which is the primary data acquisition method. The codes and the relations between the codes created in accordance with the data obtained were evaluated with an interpretive approach. According to the data obtained from the study; private hospital administrators have referenced the Resource Based School, based on the core competencies of their institution's competitive advantage and its sustainability, the reason for performance and profit differences, and the foundation of the analysis unit. However, the mentioned managers stated that the strategic decision process was mostly realized with a hierarchical order and a planner approach. With this aspect, the strategy formation and implementation process is within the framework of the Position School approach.
dc.format.extent vii, 79 yaprak : grafik, tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject Strateji
dc.subject Stratejik yönetim
dc.subject Strateji okulları
dc.subject Sağlık kurumları
dc.subject Özel hastane yöneticileri
dc.title Sağlık Kurumları Yöneticilerinin Stratejik Yönetim Anlayışları:Özel Hastane Yöneticileri Üzerine Bir Araştırma
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi Sakarya Üniversitesi, İşletme Enstitüsü, Sağlık Yönetimi Anabilim Dalı
dc.contributor.author Yavuz, Cennet
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/