ÖZET Anahtar Kelimeler: Kurutma, Akışkan Yatak, Akışkan Yatakta Kurutma. Günümüzde daha da gelişmekte olan gıda sektöründe ürünlerin toplanması ve depolanması ile saklama şartlarının sağlanması önemli bir yer tutar. Bu ürünlerin özelliklerini kaybetmeden ve bozulmadan sağlıklı bir şekilde depolanabilmesi için büyük oranda kurutma işlemine tabi tutulması gerekmektedir. Kurutma işlemleri ürünün fiziksel, kimyasal ve diğer özelliklerine bağlı olarak çeşitlilik göstermektedir. Yapılan bu çalışmada kurutma konusunda genel bir bilgi toplanmış, akışkan yataklı kurutucular incelenmiş ve akışkan yatakta bezelyeler kurutularak deneysel çalışma yapılmıştır. XII
DRYING PROCESS IN FLUIDIZED BED REACTOR SUMMARY Keywords: Fluidized bed, drying, fluidized bed drying Collecting and storing the products, and providing the storage conditions have an important place in food industry that continues developing today. These products must pass from wide range drying process in order to store them vigorously without any spoiling. There are various kinds of drying processes depending on the physical, chemical and other features. In this work general information about drying is given, fluidized bed drying is examined and an experiment is done by drying peas in fluidized bed. XIII