Açık Akademik Arşiv Sistemi

Şişelenmiş içme sularının bazı inorganik parametrelerinin araştırılması

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doçent Doktor Bülent Şengörür
dc.date.accessioned 2021-03-26T09:38:07Z
dc.date.available 2021-03-26T09:38:07Z
dc.date.issued 2001
dc.identifier.citation Boysan, Füsun. (2001). Şişelenmiş içme sularının bazı inorganik parametrelerinin araştırılması. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/89818
dc.description Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır.
dc.description.abstract ÖZET Anahtar kelimeler: Şişelenmiş içme suyu, su kalitesi, sağlık Bu çalışmada Türkiye'de üretilen ve PET şişelerde satışa sunulan içme sularının Sağlık Bakanlığından aldıkları ruhsatlarında bulunan pH, kalsiyum, magnezyum, sodyum, potasyum, klorür, florür, sülfat ve nitrat değerleri incelenerek bu değerler ile WHO, EPA, TSE içme suyu standart değerleri karşılaştırılmıştır. Ayrıca bu parametrelerin sağlık üzerine etkileri incelenmiş ve şişelenmiş suların diğer içme sularıyla karşılaştırılması yapılmıştır. Sonuç olarak, değişik markalara ait incelenen su değerleri WHO,EPA ve TSE değerleri ile uyumlu bulundu. Ancak sadece bir örnekte sodyum değeri TSE standardının üstünde olduğu görüldü. Her şeye rağmen, şişelenmiş içme suları tüketiciye mali yük getirse de tüketicilerin tat,uygunluk,güvenlik ve olası sağlık yararları gibi nedenlerle tercih sebebi olmaktadır.
dc.description.abstract THE INVESTIGATION OF SOME INORGANIC PARAMETERS OF BOTTLED DRINKING WATER Key words: Bottled drinking water, water quality, health In this study, some of the inorganic parameters of bottled drinking water of 10 different labels were examined. These parameters were compared according to WHO, EPA, TSE water quality standards. These values were also examined from the point of view of the effects on human health. Moreover, bottled drinking water and other kinds of drinking water were compared. As a result, all the parameters which are examined were within the predicted values of WHO, EPA, TSE water quality standards. Only one sample exceeded sodium level according to TSE standards. Although bottled drinking water may represent a significant cost to the consumer, consumers may have many reasons for purchasing bottled drinking water such as taste, convenience, safety and potential health benefits.
dc.format.extent IX,36 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/closedAccess
dc.subject Şişelenmiş içme suyu
dc.subject Su kalitesi
dc.subject Sağlık
dc.title Şişelenmiş içme sularının bazı inorganik parametrelerinin araştırılması
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı, Çevre Mühendisliği Bilim Dalı
dc.contributor.author Boysan, Füsun
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

Files Size Format View

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record