Açık Akademik Arşiv Sistemi

Türkiye’de enerji sorunu ve kojenerasyonu

Show simple item record

dc.contributor.advisor Yardımcı Doçent Doktor Kemal Çakır
dc.date.accessioned 2021-03-26T09:38:05Z
dc.date.available 2021-03-26T09:38:05Z
dc.date.issued 2003
dc.identifier.citation Halilbeyoğlu, Mustafa Süleyman. (2003). Türkiye’de enerji sorunu ve kojenerasyonu. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/89791
dc.description Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
dc.description.abstract ÖZET Anahtar Kelimeler: Atık ısı, birincil enerji, buhar türbini, doğal gaz, elektrik jeneratörü, enerji yoğunluğu, gaz türbini, hidrolik enerji, ısı oranı, jeotermal enerji, kojenerasyon, kompresör, konvansiyonel sistem, karbon emisyonu, mikrotürbin, nükleer enerji, verimlilik, yakıt enerjisinden tasarruf oranı, yanma odası. Teknolojik açıdan gelişmemiş ülkelerin en önemli dezavantajları kendi yapılarına uygun enerji politikalarını belirleyememiş olmalarıdır. Bu açıdan gelişmekte olan ülkemiz de sağlıklı bir enerji politikasına sahip olmadığı gibi enerji kaynaklan bakımından da zengin bir ülke konumunda değildir. Son yıllarda enerjinin üretim ve kullanım aşamasında verimliliğin artırılması, kayıpların en az düzeyde tutulması daha fazla önem kazanmaya başlamıştır. Kojenerasyon yani bileşik ısı-güç üretim sistemleri (CHP), enerjinin hem ısı hem de elektrik şeklinde birlikte üretildiği sistemlerdir. Bu yöntemle üretim şekli, ısı ve elektriğin ayrı ayrı farklı yerlerde üretilmesinden daha iyi ekonomik sonuçlar doğurmaktadır. Enerji üretiminin, tüketimin olduğu merkezlerin yakınlarında gerçekleştirilmesi kullanılabilirlik ve ekonomik açılardan daha uygun olacaktır.
dc.description.abstract ENERGY PROBLEM IN TURKEY AND COGENERATION SUMMARY Key Words: Waste heat, primary energy, steam turbine, natural gas, electric generator, energy density, gas turbine, hydraulic energy, heat rate, geothermal energy, cogeneration, compressor, conventional system, carbon emission, microturbine, nuclear energy, efficiency, fuel energy saving ratio, combuster. The most important disadvantages at the countries, which are undeveloped in terms of technology, do not have suitable energy policy. From this point, Turkey does not have suitable energy policy and is not reach in terms of energy sources. Increasing efficiency during the steps of producing and usage at energy and decreasing the energy loss as much as possible begin to gain more importance in last years. Cogeneration heating plants (CHP) are foundation, which produces both electricity and heat. The economical performances of these plants are higher than those of plants electricity and heat generated at the different places. Construction of energy production centers near the energy consumption places will be more suitable for usability and economic point of view. XI
dc.format.extent XI, 97 yaprak : şekil, tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/closedAccess
dc.subject Atık ısı
dc.subject Birincil enerji
dc.subject Buhar türbini
dc.subject Doğal gaz
dc.title Türkiye’de enerji sorunu ve kojenerasyonu
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Makine Mühendisliği Anabilim Dalı, Enerji Bilim Dalı
dc.contributor.author Halilbeyoğlu, Mustafa Süleyman
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

Files Size Format View

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record