ÖZET Anahtar Kelimeler - Fosfat iyonu, adsorpsiyon, adsorpsiyon izotermleri, pirinç kabuğu, fındık kabuğu, soğan kabuğu. Bu çalışmada sulu çözeltilerdeki fosfat iyonunun pirinç kabuğu, fındık kabuğu ve soğan kabuğu üzerindeki adsorpsiyonu; pH, başlangıç fosfat iyonu konsantrasyonu, karıştırma süresi, karıştırıcının hızı, sıcaklık ve adsorban madde miktarı gibi parametreler değiştirilerek incelenmiştir. Böylece sulu çözeltilerde bulunan fosfat iyonunun pirinç kabuğu, fındık kabuğu ve soğan kabuğu ile maksimum adsorbansları farklı parametrelerde araştırılmıştır. Langmuir ve Freundlich izotermleri için adsorpsiyon parametreleri belirlenmiş ve tartışılmıştır. X111
Keywords - Phosphate ion, adsorption, adsorption isotherms, rice hull, hazelnut hull, onion hull. In this study, the adsorption of phosphate ions in aqueous solutions on rice hull, hazelnut hull and onion hull were examined by changing the parameters that include pH, concentration of initial phosphate ion, mix time, speed of mixer, temperature, and adsorbent mass. Thus the conditions of maximum phosphate ion adsorption were investigated with different parameters. Adsorption parameters for Langmuir and Freundlich isotherms were determined and discussed. xiv