ÖZET Anahtar Kelimeler : Saccharomyces cerevisiae, Schizosaccharomyces pombe, Fermantasyon, Oleik asit, Stearik asit, Alkol Bu çalışmada kesikli fermantasyon metodu ile alkol verimi laboratuar şartlarında gerçekleştirilmiştir. Fermantasyon mikroorganizması olarak Saccharomyces cerevisiae (P AKMAYA) ve Schizosaccharomyces pombe mayalan, karbonhidrat kaynağı olarakta glikoz ve şeker pancarı melası kullanılmıştır. Zamanla azalan glikoz miktarı spektrofotometre ve oluşan alkol miktarı refraktometre ile tayin edilmiştir. Dört farklı asitlik ve konsantrasyon, ve 3 farklı sıcaklık Saccharomyces cerevisiae ve Schizosaccharomyces pombe mayalarının alkol verimine etkisi bakımından, çalışma parametreleri olarak kullanılmıştır. Seçilen parametreler sırasıyla "3.5, 4.0, 4.5, 5.0","%8, %10, %12, %14" ve "28 °C, 32 °C, 36 °C" 'dir. Bu çalışmalarda her iki maya için en yüksek alkol verimi asitlik, konsantrasyon ve sıcaklık için 4.5, 10% ve 32 °C olarak tespit edilmiştir. Ayrıca Doymamış (oleik asit) ve doymuş (sterik asit) yağ asitlerinin gelişme ortamına eklenmesi ile alkol verimine etkileri incelenmiştir. Doymamış (oleik asit) yağ asidinin gelişme ortamına eklenmesinin alkol verimini artırdığı gözlenmiştir. Tüm bunlara ek olarak, her iki maya gelişme ve melaslı fermantasyon ortamına, glikoz ortamında elde edilen en uygun çalışma parametrelerinde aşılanarak alkol verimlilikleri incelenmiştir. Bu çalışmalar sonunda kültür mayası {Schizosaccharomyces pombe) 'nın PAKMAYA (Saccharomyces cerevisiae)' 'ya göre daha yüksek alkol verimi sağladığı gözlemlenmiştir.
Examining the working parameters of Saccharomyces cerevisiae and Schizosaccharomyces pombe yeasts Key Words : Saccharomyces cerevisiae, Schizosaccharomyces pombe, Fermetation, Oleic acid, Stearic acid, Alcohol ABSTRACT In this study the yield of alcohol was performed by batch fermentation method in the laboratory conditions. As fermentation microorganisms the Saccharomyces cerevisiae ( PAKMAYA ) and Shizosaccharomyces pombe yeasts, and as carbohydrate source glycose and beet sugar molasses were used. The time dependent decreasing amount of glycose was determined by spectrophotometry, and the alcohol produced was determined by refractometry. Four different acidity and concentration, and three different temperature were used as the working parameters of Saccharomyces cerevisiae and Schizosaccharomyces pombe yeasts to alcohol yield. Acidity, concentration and temperature selected as "3.5, 4.0, 4.5, 5.0", "8%, 10%, 12%, 14%" and "28 °C, 32 °C, 36 °C" respectively. In these studies the most convenient acidity, concentration and temperature was determined as 4.5, 10% and 32 °C for the highest alcohol yield for both of the yeasts. Also, the effects of unsaturated (Oleic acid) and saturated (stearic acid) fatty acids addition to the growth medium examined on the alcohol yield. It was observed that the addition of unsaturated fatty acid (oleic acid) to the growth medium increased the alcohol yield. In addition to all of these,the alcohol yields of the yeasts examined by inoculating the both of the yeasts to the growth and molasses fermentation medium at the most suitable working parameters determined in the glucose medium. As the result of these studies it was observed that culture yeast (Schizosaccharomyces pombe) provided a higher alcohol yield than PAKMAYA {Saccharomyces cerevisiae). xi