Açık Akademik Arşiv Sistemi

Metal kaplama sanayi atık sularından perlit minareli ile toplam krom gideriminin incelenmesi

Show simple item record

dc.contributor.advisor Profesör Doktor Bülent Şengörür
dc.date.accessioned 2021-03-25T11:49:49Z
dc.date.available 2021-03-25T11:49:49Z
dc.date.issued 2006
dc.identifier.citation Sönmez, Sevgi . (2006). Metal kaplama sanayi atık sularından perlit minareli ile toplam krom gideriminin incelenmesi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/81918
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Doğal kaynaklarımızın başında gelen suya olan ihtiyacımız gerek ilerleyenendüstrileşme ve gerekse her geçen gün artan nüfus ile daha da önemli halegelmektedir. Bu nedenle, su kirlenmesinde özellikle endüstriyel atıklardankaynaklanan ağır metal kirliliği üzerinde önemle durulması gereken bir konudur.Dünya perlit rezervinin % 70'nin Türkiye'de olduğu ve perlitin % 70'nin silikaiçerdiği göz önüne alındığında mineralin ekonomiye farklı bir yolla kazandırılmasıdüşünülebilir.Bu çalışmada IR Emniyet ve Güvenlik Sistemleri San. A.Ş. kromlu atık sudengeleme havuzundan numune alınarak deneysel çalışmalar yapılmıştır. Farklıkarıştırma süreleri ve farklı miktarlarda perlit ilavesiyle jar test çalışmalarıtamamlanmıştır.Sabit 6,84 pH değerinde, oda sıcaklığında ve 90 rpm karıştırıcı hızıyla yapılançalışmalar neticesinde 40 dakikada 3 g/l perlit ilavesiyle maksimum toplam kromgiderim verimi % 42 olarak bulunmuştur. Literatür bilgileri ve bu çalışmaneticesinde düşük maliyetli olan perlitin geleneksel adsorbentlere bir alternatifolabileceği sonucuna varılır.
dc.description.abstract Surface water and groundwater sources are contaminated by industries due populationincreases. Today, inorganic contaminants such as Pb, Zn, and Cr are measured at variousconcentrations. Alternative treatment methods are needed to remove heavy metal fromwater bodies.Turkey has 70 percent of Perlite sources in the World. Perlite consists of approximately70 percent of silica known as porous materials. Therefore, Perlite may use as sorbentmaterials to remove heavy metal from wastewater generated by industries.In this study, experiments have been conducted to investigate Cr removal fromwastewater generated by IR Security System in Düzce, Turkey. Jar tests were carried outat various dosages and rpm at room temperature. Optimum dosage was found to be 3gram per liter of wastewater at 90 rpm for 40 minutes of mixing period. For thisoptimum dose of Perlite, Cr removal from the wastewater was around 42 % which isclose to values given in literatures. The results show that Perlite could be used as sorbentfor removal of heavy metal from wastewater. However, further studies need to be doneon the chemistry of the process of removal by Perlite.xiv
dc.format.extent XIV, 91 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject Toplam krom
dc.subject Perlit
dc.title Metal kaplama sanayi atık sularından perlit minareli ile toplam krom gideriminin incelenmesi
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı, Çevre Mühendisliği Bilim Dalı
dc.contributor.author Sönmez, Sevgi
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record