Açık Akademik Arşiv Sistemi

Haliç’te rehabilitasyon çalışmaları sonrası mevcut su ürünleri

Show simple item record

dc.contributor.advisor Yardımcı Doçent Doktor Nurtaç Öğleni
dc.date.accessioned 2021-03-25T11:49:48Z
dc.date.available 2021-03-25T11:49:48Z
dc.date.issued 2006
dc.identifier.citation Gökdaş, Ramazan . (2006). Haliç’te rehabilitasyon çalışmaları sonrası mevcut su ürünleri. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/81909
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Haliç'i içinde bulunduğu kirlilikten kurtarmak amacıyla 1960'lı yıllardan itibarenbirçok proje hazırlanmıştır. Bu projelerin çoğu uygulanamamıştır. 1995'li yıllardaçeşitli üniversitelere ve enstitülere yeniden hazırlatılan Haliç'i temizleme projeleriuygulanmaya başlanmıştır. Yapılan çalışmalar sonucu meydana gelen iyileşmelerfiziksel ve kimyasal olarak pek çok çalışmanın konusu olmuşsa da biyolojik iyileşmesonuçları çok fazla incelenmemiştir.Hususan Haliçteki su ürünleri ile ilgili çalışmalar çok az yapılmıştır. 1999 ve 2000yıllarında Haliçteki su ürünleri üzerine larva ve yumurta örneklemeleri yoluyla birçalışma yapılmıştır. Bu yıllardan önceki dönemlere özelikle de Haliç'in kirlenmedenönceki dönemlerine ait su ürünleri ile ilgili bilimsel çalışmaların ve istatistiklerinhemen hemen hiç olmayışı Haliç'e geri dönen su ürünlerinin karşılaştırılmasındakısıtlayıcı bir etmen olmuştur. Haliç'te kirlilik sürecinde kaybolan su ürünleritürlerinin rehabilitasyon çalışmaları neticesinde geri dönüp dönmedikleri, şu andamevcut türler, bu türlerin ne kadar içerilere girebildikleri araştırılmıştır. Yaşamortamlarının büyümenin bir ifadesi olan boyca uzamaya etkili olmasından dolayıGalata Köprüsü ve Unkapanı Köprüsü istasyonları seçilerek bu iki istasyondaavlanan aynı türlerin total boyları ölçülmek suretiyle karşılaştırılmış ve bununneticesinde de Kasım 2005-Mayıs 2006 arası dönemi kapsayan bu çalışma da seçileniki istasyonda aynı türün bireyleri arasında genel olarak bir boy farkı ortaya çıkmış,bu fark kimi türler için istatistiki olarak anlamlı bulunmuş, kimi türler için iseistatistiki olarak anlamlı bulunmamıştır.
dc.description.abstract A lot of projects have been prepared since 1960?s for the aim of saving the GoldenHorn from its polution. Most of projects couldn?t be carried out. There are somecleaning projects made to be prepared again in 1995?s, have been started to be topicfor a lot of physical and chemical studies, biological improvement results have notbeen examined so much.Especially there has been carried out a little studies on fisheries at the Golden Horn.There is a study carried out at the years 1999 and 2000 on the water products at theGolden Horn by the way of making examples of larvae and egg. There were almostno sicientific studies and statistics about the fisheries belong to the periods cleantimes. That has a big role at comparison of the fisheries wich have turned back to theGolde Horn. There has been some researches about the fisheries wich havedisappeared at the polluted time of the Golden Horn and if they have turned backagain or not as a result of the Works of rehabilition, the species existing now andhow these species have entered to the insides. Life environments have big effects ongrowing long that means growing up. So that, Galata Bridge and Unkapanı BridgeStations have been selected for exploration and there have been some comparisonsby measuring the total lengths of the some species wich have been hunted at this twostations . At the results of this, a length difference generaly between the individualsof the some species at the two stations that have been November 2005 and May 2006has appeared. This difference has been found meaningful statistically for somespecies and hasn?t been found meaningful statistically for some species.
dc.format.extent XII, 79 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject Haliç
dc.subject Balık
dc.subject Boy farkı
dc.subject İstatistiksel anlamlılık
dc.title Haliç’te rehabilitasyon çalışmaları sonrası mevcut su ürünleri
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı, Çevre Mühendisliği Bilim Dalı
dc.contributor.author Gökdaş, Ramazan
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record