Açık Akademik Arşiv Sistemi

Elektrikli ve elektronik atıkların geri kazanımı ve Muğla ili pilot proje uygulaması

Show simple item record

dc.contributor.advisor Profesör Doktor Saim Özdemir
dc.date.accessioned 2021-03-25T11:49:47Z
dc.date.available 2021-03-25T11:49:47Z
dc.date.issued 2006
dc.identifier.citation Yılmaz, Esra . (2006). Elektrikli ve elektronik atıkların geri kazanımı ve Muğla ili pilot proje uygulaması. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/81906
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Son yıllarda hızla gelişen teknoloji, elektrikli ve elektronik ürünlerdeki tüketimiartırmakla birlikte elektrikli ve elektronik atık (e-atık) problemini de beraberindegetirmiştir. e-atıkların civa, kurşun, kadmiyum, krom gibi ağır metaller,kloroflorokarbon (CFC), klorlubifeniller (PCB), polivinil klorür (PVC) ve bromlualev geciktiriciler gibi halojenli bileşikler, asbest ve arsenik gibi tehlikeli ve toksikkirleticiler içermesi bertaraf aşamasında ciddi önlemlerin alınması gereklikılmaktadır. Bu çalışmada Avrupa Birliği direktiflerinde belirtilen elektrikli veelektronik üretimde zararlı maddelerin sınırlandırılması olan RoHS ve AEEEyönetimi konuları incelenmiş Avrupa birliği ülkelerindeki uygulamaları araştırılmış,elektrikli ve elektronik atıkların geri kazanım yöntemi ve ülkemizdeki e-atıkyönetimi konusundaki çalışmalar incelerek Muğla ilinde uygulanan bir pilot proje ileevlerden ve teknik servislerden e-atıkların ayrı toplanması ve geri dönüşümüçalışması yapılarak sonuçları sunulmuş ve sonuç olarak bu pilot projedeki e-atıkyönetimi anlayışının bütün ülke geneline uygulanabilirliği belirtilmiştir.
dc.description.abstract In recent years consumption of electrical and electronic equipments have beenincreased by technology and because of this waste electrical and electronic (e-waste)equipments problem have been come together .The e-wastes contain certain heavymetals such as mercury, lead, cadmium, chromium etc. CFC, PCB, PVC,halogenated compounds, asbestos and arsenic they require substantial precautions indispoal stage. In this study Restriction of the use of certain Hazardous Substances(Rohs) and WEEE management which state in EU directives, applications in EUcountries have been researched. E-waste recycling and studies in our country aboute-waste management examined then in Muğla municipality a pilot project about e-waste collecting from houses, technical services and recycling of them have beendone then results were presented Finally applying to all over our country this e-wastemanagement has been stated.
dc.format.extent IX, 42 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject E-Atık
dc.subject Geri kazanım
dc.subject AEEE
dc.subject RoHS
dc.title Elektrikli ve elektronik atıkların geri kazanımı ve Muğla ili pilot proje uygulaması
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı, Çevre Mühendisliği Bilim Dalı
dc.contributor.author Yılmaz, Esra
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record