Açık Akademik Arşiv Sistemi

Mevcut bir yapının yeni deprem yönetmeliğine (DBYBHY- 2007) göre performans değerlendirmesi

Show simple item record

dc.contributor.advisor Yardımcı Doçent Doktor Mustafa Kutanis
dc.date.accessioned 2021-03-24T11:58:30Z
dc.date.available 2021-03-24T11:58:30Z
dc.date.issued 2007
dc.identifier.citation Mermer, Serdar . (2007). Mevcut bir yapının yeni deprem yönetmeliğine (DBYBHY- 2007) göre performans değerlendirmesi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/81431
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Anahtar kelimeler: Doğrusal Elastik Yöntem, Doğrusal Elastik Olmayan Yöntem, Artımsal İtme Analizi, Performans DeğerlendirmesiYapıların deprem performanslarının değerlendirilmesi için son yıllarda geliştirilmiş bulunan elastik yöntemler ve statik itme analizine dayalı basitleştirilmiş nonlineer analiz yöntemleri, mühendislik uygulamalarında giderek daha yaygın olarak kullanılmaktadır.Bu çalışmanın amacı, yapının dayanım ve deformasyon (şekildeğiştirme) kapasitelerini belirleyerek ilgili performans düzeylerindeki deprem istemleri ile karşılaştırmak suretiyle, yapının performansını değerlendirmektir.Bu çalışmada kapasite kontrollü lineer çözümler ve deplasman kontrollü lineer olmayan çözümler yapılmıştır. Bunun için Türk deprem yönetmeliğindeki doğrusal elastik yöntem ve doğrusal elastik olmayan yöntemler kullanılmıştır. Bu yöntemlerin anlaşılabilmesi için zemin+5 katlı mevcut bir yapı üzerinde performans değerlendirilmesi yapılmıştır.
dc.description.abstract Keywords: Linear Elastic Method, Nonlinear Method, Pushover Analysis, Performance EvaluationIn recent years, for performance evaluation of the existing buildings under the seismic loads, linear methods and the Nonlinear Static Procedure (NSP) based on pushover analysis have become extremely popular in structural earthquake engineering community.This study focuses on the seismic performance evaluation of the structures. This aim can be achieved by introducing linear and nonlinear methods for designing, analyzing and checking the design of structures so that they meet the selected performance objectives. Analysis procedures are capable of predicting the demands-forces deformations.In this study, have been done to determine the capacity demand imposed on a building expected to elastically and displacement to deform inelastically. For this, was used elastic and inelastic method for Turkish earthquake code. To illustrate these methods, have been done evaluation of the existing building on a simple ground+5 stories.
dc.format.extent XVII, 102 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject Doğrusal elastik yöntem
dc.subject Doğrusal elastik olmayan yöntem
dc.subject Artımsal itme analizi
dc.subject Performans değerlendirmesi
dc.title Mevcut bir yapının yeni deprem yönetmeliğine (DBYBHY- 2007) göre performans değerlendirmesi
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı, Yapı Bilim Dalı
dc.contributor.author Mermer, Serdar
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record