Açık Akademik Arşiv Sistemi

Akvaryum otomasyonu tasarımı ve yapımı

Show simple item record

dc.contributor.advisor Yardımcı Doçent Doktor Ali Fuat Boz
dc.date.accessioned 2021-03-24T11:58:22Z
dc.date.available 2021-03-24T11:58:22Z
dc.date.issued 2007
dc.identifier.citation Akyıldız, Faruk . (2007). Akvaryum otomasyonu tasarımı ve yapımı. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/81401
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Anahtar Kelimeler: Akvaryum Otomasyonu, Mikrodenetleyici, PIC 16F877Bitkilerle, kayalarla ve ağaç kökleriyle dekore edilmis güzel bir akvaryumda yüzenrenkli balıkları izlemek eğlenceli bir istir. Akvaryum, yasadığınız evde, is yerinde,vaktinizin çoğunu geçirdiğiniz kapalı bir alanda, sessizce devam eden, apayrı birdünyadır. Akvaryum dinlendirir, stresi azaltır. Hatta akvaryuma bakanların kalpatıslarının yavasladığı bilimsel bir gerçektir.Bir akvaryumun yemleme, filtreleme, aydınlatma, havalandırma, ısıtma ve sudeğisimi ihtiyaçları vardır. Balıkların zamanında ve gerektiği kadar yemlenmesigereklidir. Yine akvaryum suyunun zamanında ve gerekli miktarda su değisimininyapılması gereklidir. Balıkların bu bakımlarının düzenli yapılabilmesi ve yoğun isyükü olan veya uzun süreli gezilere çıkan insanların evlerinde bulunanakvaryumlarının bakımı için bir akvaryum otomasyonuna ihtiyaç duyulmustur.Yapılan akvaryum otomasyonunun elektronik kısmı iki bölümden olusmaktadır.Birincisi PIC 16F877 mikrodenetleyicili anakart devresi, ikincisi göstergeli kontrolpanelidir. Kullanıcı islemlerini göstergeli kontrol panelindeki 4x16 LCD (LiquidCyrstal Display) ve 5 adet tus yardımıyla kolaylıkla yapabilmektedir. Bu tuslar,yemlik 1, yemlik 2, aydınlatma, hava motoru ve menüdür. Tasarımda iki adet yemlikvardır. Bu yemliklerden bir tanesi yavru balıklar için tasarlanmıstır. Yemleme;uzaktan kumandadan, göstergeli kontrol panelinden ve önceden programlananzamanda yapılabilmektedir. Aydınlatma ve hava motoru, hem uzaktan kumandadanhem de göstergeli kontrol panelinden kontrol edilebilmektedir. Su değisimi haftadabir kez yapılmaktadır. Bunun zamanı önceden göstergeli kontrol panelindenayarlanmaktadır.PIC 16F877 mikrodenetleyicili anakart devresi ve göstergeli kontrol panelidevresinin çizimi ve simülasyonu Proteus ISIS Professional 6.9 SP5 programı ileyapılmıs; baskı devreleri ise Proteus ARES Professional 6.9 SP5 programı ilehazırlanmıstır. Tasarımın yazılımı MPLAB IDE 7.50 programı ile yapılmıs;yazılımın PIC 16F877 mikrodenetleyicisine aktarılmasında EPICWIN programıkullanılmıstır. Yazılım HI-TECH PICC Toolsuite dili kullanılarak hazırlanmıstır.
dc.description.abstract Key words: Aquarium automation, Microcontroller, PIC16F877,It is very exciting to watch coloured swimming fish in a beatiful aquarium that isorganized with plants, rocks and tree roots. Aquarium is a different world that goeson silently in your home, covered area that you pass the time. Aquarium allows torest, reduces stres. Also it is a reality aquarium slows down heartbeats.According to investigation an aquarium needs feding, filtering, illumination,ventilation, heating and water changing. It is necessary that fish must be feed on timeand as required. Aquarium?s water changing must do on time. Because of thisaquarium automation feels to need for people that has a job and go to holiday.Aquarium automation?s electronic section occurs two parts. First PIC 16F877mainboard circuit with microcontroller second, control panel with indicator.Indicators that are on user processes can be made with 4x16 LCD and 5 numberkeys. These keys are manger 1, manger 2, illumination, air motor and menu. Thereare two mangers on design. One of them was planned for young fish. Feeding can bemade on time with ir remote, control panel with indicator. Illumination and air motorcan be controlled with ir remote and control panel with indicator. Water changing ismade once a week. It is set control panel with indicator.PIC 16F877, mainboard circuit with microcontroller and control panel with indicatorcircuit?s drawing and simulation was made with Proteus ISIS Professional 6.9 SP5.PCB was designed with Proteus ARES Professional 6.9 SP5. Software was writtenwith MPLAB IDE 7.50 and programme was transferred with EPICWIN software.Software was prepared with HI-TECH PICC Toolsuite language.In first section aims of this work and other works are explained. In Second section,some information about aquarium was given. In third section electronic circuitcomponent that are used in design was explained. In last section conclusion andsuggestions were explained.
dc.format.extent XII, 109 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject Akvaryum otomasyonu
dc.subject Mikrodenetleyici
dc.subject PIC 16F877
dc.title Akvaryum otomasyonu tasarımı ve yapımı
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Elektronik ve Bilgisayar Eğitimi Anabilim Dalı, Elektronik Bilim Dalı
dc.contributor.author Akyıldız, Faruk
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record