Açık Akademik Arşiv Sistemi

Biyoçamurların su muhtevasının düşürülmesi için en uygun polielektrolit türünün ve dozajının belirlenmesi

Show simple item record

dc.contributor.advisor Yardımcı Doçent Doktor Fatih Karadağlı
dc.date.accessioned 2021-03-24T11:58:14Z
dc.date.available 2021-03-24T11:58:14Z
dc.date.issued 2007
dc.identifier.citation Günay, Deniz . (2007). Biyoçamurların su muhtevasının düşürülmesi için en uygun polielektrolit türünün ve dozajının belirlenmesi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/81370
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Anahtar kelimeler: Biyokatı, Polielektrolit, Optimum DozajAtıksu arıtma tesislerinde biyokatı oluşumu ve miniminize edilme yöntemleri önem arz eden hususlardır. Biyoçamur susuzlaştırması ile biyokatı miktarını azaltmayı hedefleyen polielektrolit kullanımı ülkemizde ve dünya çapında uygulanan bir yöntemdir. Çalışma Sakarya İli Karaman Evsel Atıksu Arıtma Tesisi'nde biyoçamur su muhtevası düşürülmesinde en uygun polielektrolitin türü ve dozajının saptanmasına dayalıdır. Konuyla ilgili atıksu çamurunda polielektrolit ile flok oluşumu ve çökeltme, optimum dozaj kullanımı, farklı polielektrolitlerle çalışmalar ve verimleri, atıksu karakterizasyonundaki değişimin polielektrolit verimine etkisi çalışmalarının yapılmıştır. 17 adet katyonik polielektrolit 10 ml -15 ml ( % 2 sulu çözelti ) doz aralığında 150 ml lik biyoçamurlara verilmiş ve optimum polielektrolit ile en uygun doz aralığı belirlenmiştir. Buna göre en uygun polielektrolit 7201 kodlu numune olup, 12.5 ml dozajında kullanılmaktadır. Atıksu karakterizasyonuyla polielektrolit veriminin değişkenliğe uğraması sebebiyle, farklı tesislerde farklı biyokatı oluşum verimleri elde etmek mümkündür.
dc.description.abstract Key Words: Biosludge, Polyelectrolyte, Optimum DosageDewatering and sludge minimizations are important issues for municipal waste water tretment plants. This study evaluated dewatering process of municipal waste water treatment plant in the city of Sakarya, Turkey. Various cationic ployelectrolites are tested for their dewatering capasity of the municipal sludge. The optimum polyelectrolte type and its optimal dosage are through experimental studies 7201 of code number and 12.5 cc (% 2 watery solution) with 150 cc biosludge , recpectively. The optimum dewatering and sludge thickening agents will very depending on the characteristics of municipal sludge.
dc.format.extent XVII, 91 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject Biyokatı
dc.subject Polielektrolit
dc.subject Optimum dozaj
dc.title Biyoçamurların su muhtevasının düşürülmesi için en uygun polielektrolit türünün ve dozajının belirlenmesi
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı, Çevre Mühendisliği Bilim Dalı
dc.contributor.author Günay, Deniz
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record