Açık Akademik Arşiv Sistemi

Elektrolitik kalay kaplama ve oksidasyonu

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doçent Doktor Ahmet Alp
dc.date.accessioned 2021-03-24T11:58:05Z
dc.date.available 2021-03-24T11:58:05Z
dc.date.issued 2007
dc.identifier.citation Uysal, Mehmet . (2007). Elektrolitik kalay kaplama ve oksidasyonu. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/81322
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Anahtar kelimeler: Elektrolitik kalay kaplama, SnO2 kaplama, plazma oksidasyon,termal oksidasyon, SEM-EDS, X-ısını, AFM.Elektrolitik kalay kaplama hem asidik hem de alkali banyolarda yapılmaktadır.Fluoboratlı kalay banyoları bilinen en eski asidik banyolardan biridir. Genellikleyüksek hızlı kaplamalarda kullanılır. Alkalin banyolar ise sodyum ve potasyumstanat banyoları olarak isimlendirilir.?nce film olarak kalay oksit çok geçirgendir, optik geçirim değerleri % 95'e ulasır.SnO2 n-tipi yarıiletkendir. SnO2 ince filmler Li-iyon pilleri, gaz sensörleri,optoelektronik vb. birçok teknolojik uygulamalarda kullanılmaktadır. SnO2 ince filmkaplama üretmek için DC plazma, sol-jel, CVD, RF sıçratma, pulse lazer kaplama,ıslak kimyasal sentezleme ve termal buharlastırma gibi değisik metotlaruygulanmaktadır.Bu çalısmanın da önemli bir ana amacı SnO2 esaslı ince film kaplamalar üretmektir.Bu amaçla öncelikle çelik yüzeylere farklı akım yoğunluklarında elektrolitik kalaykaplanmıstır. ?kinci olarak bu kaplamalar plazma ve termik yolla oksitlenmislerdir.Daha sonra SEM-EDS, AFM ve X-ray cihazları yardımıyla, yapılan kaplamalarkarakterize edilmistir.
dc.description.abstract Keywords: Tin electroplating, SnO2 coating, plasma oxidation, thermal oxidation,SEM-EDS, R-ray, AFM.Tin electroplating was carried out both of acidic and alkaline baths. Fluoborate tinbaths which are known is one of the oldest acidic bath. It is generally used at the highcurrent density. Alkaline baths were named as sodium stannate and potassiumstannate.Tin oxide as tin film is much permeable and optical permeability values of it reach to95 %. SnO2 is n-type semiconductor. Tin oxide tin films were used at a lot oftechnological applications in Li-ion piles, gas sensors, opto-electronic etc. DCplasma, sol-gel, CVD, RF sputtering, pulse laser deposition, wet chemical synthesis,thermal evaporation and other methods have been used to produce SnO2 tin filmcoatings.The one of the most important main aim of this study is to produce the tin filmcoatings essentially SnO2. For this purpose, firstly tin was coated with electroplatingmethod at different current density on the steel substrate. Secondly these coatingswere oxidized by plasma and thermal oxidation methods. After that, these coatingswere characterized using with SEM-EDS, AFM and X-ray systems.
dc.format.extent XII, 77 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject Elektrolitik kalay kaplama
dc.subject SnO2 kaplama
dc.subject Plazma oksidasyon
dc.title Elektrolitik kalay kaplama ve oksidasyonu
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Anabilim Dalı, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği
dc.contributor.author Uysal, Mehmet
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record