Show simple item record

dc.contributor.advisor Yardımcı Doçent Doktor Cemil Öz
dc.date.accessioned 2021-03-24T11:37:22Z
dc.date.available 2021-03-24T11:37:22Z
dc.date.issued 2008
dc.identifier.citation Yavuz, Gözde . (2008). Plaka tanıma sistemi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/81261
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Plaka tanıma sistemi, üç temel bileşenden oluşur. Bu temel bileşenler; sayısal bir görüntüden plaka bölgesinin bulunması, bulunan plaka bölgesindeki karakterlerin ayrıştırılması ve ayrıştırılan karakterlerin tanınmasıdır.Sistem önden ve arkadan alınan araç görüntüsündeki plaka alanının çizgiye dayalı metot kullanarak belirlenmesine ve karakter tanıma kısmına bağlıdır. Çizgiye dayalı metot, araba görüntüsünün enine kesitini gözlemlemeye dayanmaktadır. Enine kesit plaka numarası alanını kestiği zaman plaka alanı tespit edilir. Görüntü üzerinde plaka alanı bulunduktan sonra karakter ayrıştırma işlemi yapılmaktadır. Karakter ayrıştırma için yatay bölünme, dikey bölünme ve karakter seçimi işlemleri uygulanmaktadır. Karakter ayrıştırma işlemi tamamlandıktan sonra şablon eşleme yaklaşımı ile karakter tanıma işlemi yerine getirilmektedir.Sistemin başarı performansı, sırası ile plaka bölgesinin tespitinde %92, plaka karakterlerinin bölünmesinde %95 ve plaka karakterlerinin tanınmasında %90 olarak elde edilmiştir.
dc.description.abstract License plate recognition system is comprised of three main components. These main components are the detection of the region of license plate, segmentation of the characters in the region of license plate found and recognition of the characters extricated.The system is connected to the determination of license plate region within the image of vehicle from the front and from behind through the line-based method and to character recognition system. The line-based method is based on the observation of cross section of vehicle image. When cross section cuts the region of license plate number, the license plate region determined. Following the finding of license plate region, characters are extricated. Horizontal segmentation, vertical segmentation and character recognition process is completed through template matching approach.The success rate of system is obtained as 92% in the process regarding the determination of license plate region, 95% in the process concerning the segmentation of license plate characters and 90% in the recognition of license plate characters.
dc.format.extent XI, 63 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject Karakter tanıma
dc.subject Plaka tanıma
dc.subject Şablon eşleme
dc.subject Çizgiye dayalı metod
dc.title Plaka tanıma sistemi
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bilgisayar ve Bilişim Mühendisliği Anabilim Dalı, Bilgisayar ve Bilişim Mühendisliği Bilim Dalı
dc.contributor.author Yavuz, Gözde
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record