Açık Akademik Arşiv Sistemi

Oksijen köprülü fonksiyonel ftalosiyaninlerin sentez ve karekterizasyonu

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doçent Doktor Mehmet Kandaz
dc.date.accessioned 2021-03-24T11:37:08Z
dc.date.available 2021-03-24T11:37:08Z
dc.date.issued 2008
dc.identifier.citation Günsel, Armağan . (2008). Oksijen köprülü fonksiyonel ftalosiyaninlerin sentez ve karekterizasyonu. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/81207
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Ftalosiyaninler 1,3 pozisyonunda aza köprüleriyle birbirine bağlı dört izoindol ünitesinden oluşan 18 ?-elektron sistemine sahip aromatik makrosiklik yapılardır. Bu makrosiklikler üzerindeki 2-boyutlu elektron delokalizasyonu nadir fiziki özelliklerinin büyük miktarlarda artışına sebep olur. Bu yüzden, ftalosiyaninler olağanüstü optiksel ve elektriksel davranışlar gösteren kimyasal ve termal olarak dayanıklı bileşiklerdir ve ma1zeme bilimi alanında çok geniş bir uygulama alanı bulurlar. Ftalosiyaninler, 70'ten fazla metalik ve ametalik katyon ile kompleks oluşturabilirler. Çok çeşitli substitüentlerin makrosiklik yapının periferal konumlarına eklenmesi bu sistemin elektronik yapısını değiştirebilir, bu grupların hacimli veya uzun zincirli hidrofobik türevler olmaları ftalosiyaninlerin çoğu organik çözücüler içerisindeki çözünürlüklerinin artmasına sebep olur. Görünür bölgede ftalosiyaninler mavi, siyan ve yeşil renklerle sınırlı olmalarına rağmen absorbsiyonları, uygun kimyasal sübstitüentlerin eklenmesiyle yakın kızıl ötesi bölgesine hatta 700?1000 nm `deki parmak izi bölgesine kadar genişletilebilir.Bu çalışmada metalli ftalosiyaninler {M[Pc(O-BzF4]4 ( M = Cu(II), Zn(II), Co(II), Bz=Benzen} elde edilmiştir. Bu ftalosiyaninler 4-(2,3,5,6-tetraflorofenil)ftalonitril'in uygun metal tuzlarıyla [MX2] (X=Cl veya X=Ac) kinolinli ve 1,8-diazabisiklo[5,4,0] undeka-7-ene (DBU) ortamda reflux sıcaklığında siklotetramerizasyon reaksiyonuyla elde edilmişlerdir.Ftalosiyaninler uygun metotlarla saflaştırıldıktan sonra yapıları elementel analizin yanısıra IR, UV-Vis, 1H-NMR, 13C-NMR ve MS( kütle) spektrumları yardımıyla aydınlatılmıştır.
dc.description.abstract Phthalocyanines (Pcs) are 18 ?-electron aromatic macrocycles comprising four isoindole units linked together through their 1,3-positions by aza bridges. The particular two-dimensional electron delocalization over these macrocycles gives rise to a great number of unique physical properties. Thus, Phthalocyanines are chemically and thermally stable compounds that exhibit exceptional optical and electrical behavior. For these reasons, they find wide application in the area of materials science. Phthalocyanines are capable of incorporating more than 70 different metallic and nonmetallic cations in their ring cavity. It is also possible to attach a wide variety of substituents at the periphery of the macrocycle, which can alter the electronic structure of the system, and, when these groups are bulky or long chain hydrophobic moieties, can serve to increase the solubility?s of Phthalocyanines in common organic solvents. In the visible region, phthalocyanines are limited to blue, cyan and green colors. However, their absorption may be extended into the near infrared and by suitable chemical engineering it is possible to fingerprint the 700 - 1000 nm region.In the present work metallophtalocyanines {M[Pc(O-BzF4)]4 ( M=Cu(II), Zn(II), Co(II), Bz=Benzen} were obtain from cylotetramerization reaction of 4-(2,3,5,6-tetrafluorophenyl)phthalonitrile with corresponding appropriate [M(acac)2].nH2O in the presence of quinoline and 1,8-diazabicyclo[5,4,0] undec-7-ene (DBU) as a strong at reflux temperature.All of the phthalocyanines were purified by chromatography. The elemental analysis, IR, UV-Vis, 1H-NMR, 13C-NMR and MS (Mass) spectra confirm the proposed structures of the compounds
dc.format.extent XIII, 78 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject Ftalosiyaninler
dc.subject Çinko
dc.subject Bakır
dc.subject Kobalt
dc.title Oksijen köprülü fonksiyonel ftalosiyaninlerin sentez ve karekterizasyonu
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya Anabilim Dalı, Kimya
dc.contributor.author Günsel, Armağan
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record