Açık Akademik Arşiv Sistemi

MIT bates laboratuvarındaki čerenkov dedektorünün esnek e-p saçılması deneyinden elde edilen ADC spektrumunun analizi

Show simple item record

dc.contributor.advisor Yardımcı Doçent Doktor Barış Tamer Tonguç
dc.date.accessioned 2021-03-24T11:37:05Z
dc.date.available 2021-03-24T11:37:05Z
dc.date.issued 2008
dc.identifier.citation Çitçi, Şule. (2008). MIT bates laboratuvarındaki čerenkov dedektorünün esnek e-p saçılması deneyinden elde edilen ADC spektrumunun analizi . (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/81192
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Bir yüklü parçacık şeffaf bir ortamdan ışığın o ortamdaki hızından daha büyük bir hızla geçerken mavi bir ışığın oluşmasına neden olur. Bu mavi ışık ?erenkov ışımasıdır. Bu ışıma görünür bölgede elde edilmek istenmiş ve bir dedektör oluşturulmuştur. Bu dedektöre de ?erenkov dedektörü adı verilmiştir. Dedektör sisteminde bu ışımayı gerçekleştirmek için bir takım yapılara ihtiyaç duyulmuştur. Gerekli malzemeler tedarik edildikten ve dedektör sistemi oluşturulduktan sonra deney yapılmıştır. Bu deney için elastik elektron-proton çarpışması kullanılmıştır. Bu parçacıkların şeffaf bir ortamda elastik çarpışmaları sonucu ?erenkov ışıması meydana gelmiştir. Burada dedektör devreye girer ve dedektörün esas kullanım amacı olan saçılan parçacıklar arasından elektronları ayırt eder ve oluşan fotoelektron sayılarını hesaplar.ADC analizi için ?erenkov dedektöründe bulunan sağ-sol simetriye sahip altı sayacın herbirinin ayrı ayrı tespit ettiği çarpışma sonucunda saçılan elektron sayıları sayaçlardan okunur. Bu değerler histogram şeklinde elde edildikten sonra fit edilir. Grafiği oluşturmada ROOT programı kullanılmıştır. Altı sayaç için elde edilen fit grafiklerinden okunan fotoelektron sayıları bir grafikte toplanmıştır. Daha önce yapılan TOF (Time of Flight) analizi sonuçları ile ADC analizi sonuçları tek grafikte toplanarak karşılaştırılır.Anahtar kelimeler: Yüklü parçacık, Elastik Elektron-Proton Çarpışması, Fotoelektron Sayısı, ?erenkov Işıması, ?erenkov Dedektörü, Fit, Analiz
dc.description.abstract Blue light produced by charged particles when they pass through an optically transparent medium at speeds greater than the speed of light in that medium. This blue light is called ?erenkov radiation. This radiation is spectral and majorly in the visible area. Since this principle is used for the particle separation the detectors are called ?erenkov counters.In this theses, average photo electrons per event are extracted by analyzing its digital signal obtained from ADC (Analog to Digital Converter). Data comes from elastic electron-proton scattering.Key Words: charged particle, elastic e-p scattering, the number of photoelectrons, ?erenkov radiation, ?erenkov detectors, fitting.
dc.format.extent XI, 63 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject Yüklü parçacık
dc.subject Elastik elektron
dc.subject Proton çarpışması
dc.title MIT bates laboratuvarındaki čerenkov dedektorünün esnek e-p saçılması deneyinden elde edilen ADC spektrumunun analizi
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Fizik Anabilim Dalı, Fizik Bilim Dalı
dc.contributor.author Çitçi, Şule
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record