Açık Akademik Arşiv Sistemi

Çağla badem (Prunus Dulcis) bitkisinden polifenol oksidaz enziminin saflaştırılması ve karekterizasyonu

Show simple item record

dc.contributor.advisor Yrd. Doç. Dr. Gülnur Arabacı
dc.date.accessioned 2021-03-24T11:37:04Z
dc.date.available 2021-03-24T11:37:04Z
dc.date.issued 2008
dc.identifier.citation Güngör, Kadriye. (2008). Çağla badem (Prunus Dulcis) bitkisinden polifenol oksidaz enziminin saflaştırılması ve karekterizasyonu. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/81188
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Polifenol oksidaz (PPO) enzimi badem çağladan (Prunus dulcis) ekstrakte edilmiş ve amonyum sülfatla çöktürme, diyaliz, jel filtrasyon kromotografisi yöntemleri ile saflaştırılmıştır. Amonyum sülfat çöktürme ve diyaliz işlemlerinden elde edilen örnek, PPO enziminin karakterizasyonu için kullanılmıştır. Bu amaçla, optimum pH ve sıcaklık değerleri farklı substrat kullanılarak belirlenmiştir. PPO enziminin en iyi substratın 4-metil katekol olduğu bulunmuştur. Bu subtrat için optimum pH ve sıcaklık değerleri sırasıyla 6,5 ve 35 oC olarak belirlenmiştir. Km ve Vmax değerleri 1,71 mM ve 99,0 ?A dak-1 olarak bulunmuştur. Bu çalışmada yedi adet inhibitör ile çalışılmış ve etkili olanların yarışmalı inhibitör olarak sodyum azid, benzoik asit, sitrik asit, L-askorbik asit ve tiyoüre olduğu bulunmuştur. Metallerin PPO enzim aktivitesi üzerine etkisi incelenmiş Fe+3, Cu+2, Mn+4, Pb+2 metallerinin enzim aktivitesini artırırken Zn+2, Mg+2, Ba+2, Ca+2, Co+3, Sn+2, K+1 metallerinin enzim aktivitesini azalttığı bulunmuştur.
dc.description.abstract Polyphenol oxidase (PPO) of unripe almond (Prunus dulcis) fruit was extracted and purified through (NH4)2SO4 precipitation, dialysis, gel filtration. The sample obtained from ammonium sulfate precipitation and dialysis was used for characterization of the PPO. For this aim, optimum conditions, i.e. pH, temperature were determined with different with substrates. The best substrate of the PPO was found to be 4-methyl catechol. Optimum pH and temperature were found 6,5 and 35oC for this substrate. Km and Vmax values were 1,71 mM and 99,0 ?A dak-1 with 4-methyl catechol, respectively. Seven inhibitors were tested in the study and the effectives were found to be sodium azide, benzoic acid, citric acid, L-ascorbic acid and tiourea as competitive inhibitors. The enzyme activity was also tested against some metals. Fe+3, Cu+2, Mn+4, and Pb+2 ions act as enzyme activator however Mg+2, Ba+2, Ca+2, Co+3, Sn+2, K+1 and Sn+2, metals act as enzyme inhibitors.
dc.format.extent xi, 79 y. ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject Polifenol oksidaz
dc.subject badem çağla
dc.subject Enzim saflaştırma
dc.title Çağla badem (Prunus Dulcis) bitkisinden polifenol oksidaz enziminin saflaştırılması ve karekterizasyonu
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya Anabilim Dalı, Kimya
dc.contributor.author Güngör, Kadriye
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record