Açık Akademik Arşiv Sistemi

Lineer olmayan operatörlü denklemler için newton metodu

Show simple item record

dc.contributor.advisor Profesör Doktor Abdullah Yıldız
dc.date.accessioned 2021-03-24T11:37:02Z
dc.date.available 2021-03-24T11:37:02Z
dc.date.issued 2008
dc.identifier.citation Ekşi, Enser. (2008). Lineer olmayan operatörlü denklemler için newton metodu. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/81177
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Lineer olmayan denklemlerin çözümü için ardışık yaklaşımlar yöntemi ilk kez İngiliz matematikçi Isac Newton tarafından reel değerli ve reel değişkenli fonksiyonlar için ortaya atıldı. Bu metot denklemin, araştırılan kökünün yeterince yakın komşuluğundan seçilen bir başlangıç yaklaşım ile bu noktada fonksiyona teğet olan doğrunun denklemi yazılır ve bu denklemin x eksenini kestiği nokta ki bu ikinci yaklaşım olacaktır bulunur işlemi bu şekilde devam ettirmekle bir ardışık yaklaşımlar dizisi oluşturulur ve bu dizinin verilmiş fonksiyonun birinci ve ikinci türevlerinin varlığı, sürekli olması, aynı işaretli ve sıfırdan farklı olması halinde denklemin tek bir kökünün var olduğu dolayısı ile dizisinin yakınsak olduğu ispat edilir.Bu metot Rus matematikçi L. V. Kantoroviç tarafından lineer olmayan operatör denklemlerin çözümü için genelleştirilmiştir. Operatörün tanımlı olduğu bölgede frechet türevlenebilir ve türevlenmiş operatörün tersinin varlığı ve bunların bazı koşulları sağlaması halinde operatörün tanım bölgesini kendisine dönüştüren ve bu bölgede bir daralma operatörü olduğunun gösterilmesi ile operatör denklemin tanım bölgesinde tek bir çözümü olduğu ispat edilir.Anahtar kelimeler: Lineer olmayan, Operatör, Ardışık yaklaşımlar, Newton metodu.
dc.description.abstract Newton?s method is a relatively simple, practical, and widely-used root finding method. It is easy to see that while in some cases the method rapidly converges to a root of the function, in some other cases it may fail to convergeat at all. This is one reason as of why it is so important not only to understand the construction of the method, but also to understand its limitations.Assume that an initial estimate is known for the desired root of f(x) = 0. Newton?s method will produce a sequence of iterates , which we hope will converge to .Since is assumed close to , approximate the graph of the function y = f(x) in the vicinity of its root by constructing its tangent line at ( ,f( )).Then use the root of this tangent line to aproximate ; call this new aproximation x .and this leads to the iteration formulaNewton?s method is the best known procedura for finding the roots of an equation. It had been generalized in many ways for the solution of nonlinear operator equations by L.V.Kantorovich, for example system of nonlinear equations and nonlinear integral and differential equations.Key words: Nonlinear, Operator, Iteration process, Newton method, Equation.
dc.format.extent VII, 102 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject Lineer olmayan
dc.subject Operatör
dc.subject Ardışık yaklaşımlar
dc.subject Newton metodu
dc.title Lineer olmayan operatörlü denklemler için newton metodu
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Matematik Anabilim Dalı, Matematik
dc.contributor.author Ekşi, Enser
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record