Korunmuş 1-hidroksi şekerler (glikozil hemiasetaller) glikozil florür, iyodür ve glikozil trikloroasetamidat gibi önemli glikozil donör bileşiklerinin eldesinde kullanıldığından oligosakkaritlerin ve fenolik glikozitlerin sentezinde önemli ara bileşiklerdir. Asetilenmiş 1-hidroksi şekerler genellikle hidroksil gruplarının tamamı asetilenmiş şeker türevlerinin anomerik deasetillenmesi ile elde edilir. Bunun için çoğunlukla bazik olmak üzere bazı asidik reaktifler ve enzimatik yöntemler uygulanır.Bu çalışmada tamamı asetilli şekerlerin anomerik deasetillenmesi için alternatif olabilecek bir yöntem geliştirilmiştir. Metanol içinde çinko asetat katalizörlüğünde 55-60 oC'de 2-3 saat sonunda asetillenmiş glukoz, mannoz ve ramnoz için istenilen reaksiyon %70-80 verimle gerçekleştirilmiştir. Ayrıca aynı reaksiyonun 24 saat sonunda oda sıcaklığında da aynı verimle gerçekleştiği tespit edilmiştir. Sonuç olarak, oldukça kullanışlı bir yöntemle anomerik O-asetat grupları seçici olarak uzaklaştırılmıştır.
Protected 1-hydroxy sugar units (glycosyl hemiacetals) have been used to obtain significant glycosyl donor compounds like glycosyl iodide and trichloracetamidates. They are important intermediates in the synthesis of oligosaccharides and phenolic glycosides.Acetylated 1-hydroxy sugar units were obtained by selective anomeric deacetylation of fully acetylated sugar derivatives. For this purpose mostly basic and some acidic reagents and enzymatic methods were used.In this study, an alternative method was developed for the selective anomeric deacetylation of fully acetylated sugar derivatives. Acetylated glucose, mannose, rhamnose and cellebiose were selectively deacetylated at 55-60 oC during 2-3 hours in methanol using zinc acetate as a catalyst with a yield of 70-80 %. Also, it was determined that the same reaction was done at room temperature after 24 hours with the same yield almostly. In conclusion, anomeric O-acetyl goups were selectively removed by using an highly useful method.