Açık Akademik Arşiv Sistemi

Mevcut betonarme yapıların deprem güvenliğinin belirlenmesinde japon sismik indeks yöntemi

Show simple item record

dc.contributor.advisor Yardımcı Doçent Doktor Naci Çağlar
dc.date.accessioned 2021-03-24T11:36:55Z
dc.date.available 2021-03-24T11:36:55Z
dc.date.issued 2008
dc.identifier.citation Tayan, Serdar. (2008). Mevcut betonarme yapıların deprem güvenliğinin belirlenmesinde japon sismik indeks yöntemi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/81122
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Bu çalışmada deprem etkisindeki mevcut binaların deprem güvenliklerinin hızlı bir şekilde belirlenmesi araştırılmıştır. Bu amaçla yaygın olarak kullanılan ve dünyaca kabul gören Japon Sismik İndeks Yöntemi ele alınmıştır. Bu yöntem üç inceleme seviyesi olan bir sistemdir. Yöntemin ilk iki seviyesinde düşey taşıyıcı sistemler, üçüncü inceleme seviyesinde ise yatay taşıyıcı elemanların kapasiteleri ve süneklikleri de hesaba katılır.Bu çalışmada seçilen örnek yapılar, Sakarya da meydana gelen 1999 depreminde hasar görmüş yapılardır. Örnek yapılardan biri olan Hendek ilçesinde bulunan huzurevi projesi, güçlendirme öncesi (mevcut durum), güçlendirme sonrası, perdeli ve kısa kolonlu durumları üç farklı şekilde incelenmiş ve bu yapının üç farklı durumu birbiriyle karşılaştırılmıştır.Son olarak ele alınan örnek yapı yine Sakarya'nın Adapazarı ilçesinde mevcut bir yapıdır. Mevcut yapıların depreme karşı güvenli hale getirilmesi çalışmalarında önerilen yaklaşımlardan biri de kat alımıdır. Bu örnek yapıda kat adedinin değişimine bağlı deprem güvenlikleri incelenmiştir. Bu yapının kat adedinin 3, 4, 5 ve 6 olması durumları için Japon Sismik İndeks yöntemiyle yapının sismik performansları incelenmiştir. Yapılan incelemelerde birinci seviye kullanılmış ve hesaplamalarda EXCEL programı kullanılmıştır.Anahtar kelimeler: Japon Sismik İndeks Yöntemi, Betonarme, Kat Alımı, Yapı Güvenliği, Deprem
dc.description.abstract In this study, the focus has been on determining the earthquake security of the buildings that are in danger of earthquake. With that purpose, Japanese Siesmic Index method, which is acceptable worldwide, has been considered. This method is a system of 3 research levels. In the first and second level, we consider horizontal carrier systems. In the third level, we consider the capacity of horizontal carrier systems.The sample buildings referred in this study are the ones that were damaged by the earthquake in Sakarya in 1999. Sample Building is the one which is in Hendek in Sakarya of the rest house project. This building structural are either frame system, frame with shear wall system and shear wall system with short coloum.The last sample building is the one which is in Adapazarı in Sakarya. One of the approaches to make the buildings stronger for the earthquake is floor reduction. In that sample building, earthquake security is investigated depending on the number of floors. With the help of Japanese Seismic Index Method, the seismic performance of the building has been investigated in case the number of floors is 3,4,5 or 6. In these researches, the first level is used and EXCEL program is used in calculation.Key words: Japan Seismic Index Method, reinforced concrete, floor reduction, building security, earthquake.
dc.format.extent XIII, 107 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject Japon sismik indeks yöntemi
dc.subject Betonarme
dc.subject Kat alımı
dc.subject Yapı güvenliği
dc.title Mevcut betonarme yapıların deprem güvenliğinin belirlenmesinde japon sismik indeks yöntemi
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı, Yapı Bilim Dalı
dc.contributor.author Tayan, Serdar
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record