Açık Akademik Arşiv Sistemi

Akarsularda taşınan askı maddesi miktarının yapay sinir ağları metodu ile tahmini

Show simple item record

dc.contributor.advisor Profesör Doktor Lütfi Saltabaş
dc.date.accessioned 2021-03-24T08:57:42Z
dc.date.available 2021-03-24T08:57:42Z
dc.date.issued 2009
dc.identifier.citation Gökçe, Hüseyin. (2009). Akarsularda taşınan askı maddesi miktarının yapay sinir ağları metodu ile tahmini. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/80995
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Akarsular tarafından taşınan katı madde miktarlarının doğru bir şekilde tahmin edilmesi barajların, biriktirme haznelerinin planlanması ve işletilmesi, içme ve kullanma suyu temini problemleri, akarsu taşımacılığı, hidroelektrik teçhizatların emniyeti, havzanın erozyon karakteristiklerinin belirlenmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Taşınan katı madde miktarının bilinmesi su kaynaklarının yönetimi ve planlanması içinde önem arz etmektedir.Yukarıda bahsedilen bu sorunlardan dolayı yağış, akış ve katı madde taşınması gibi hidrolojik olaylar arasındaki doğrusal olmayan dinamik ilişki doğru ve güvenilir bir biçimde belirlenmelidir. Son yıllarda Yapay Sinir Ağları (YSA), hidrolik ve hidroloji mühendisliklerinde sıkça kullanılmaya başlanmıştır. Bu çalışmada yapay sinir ağları akarsularda taşınan katı madde miktarının tahmin edilmesinde kullanılmıştır. Uygulama alanı olarak Sakarya Nehri seçilmiştir. Yapay sinir ağları yöntemi ile bu nehirde farklı giriş senaryolarına sahip katı madde tahmin modelleri geliştirilmiştir. Yapay sinir ağları sonuçları, gözlem değerleri ile karşılaştırılmış ve performansları değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçlar Yapay Sinir Ağlarının taşınan katı madde tahmininde daha başarılı bir yöntem olarak uygulanabileceğini göstermiştir.
dc.description.abstract Correct estimation of sedimet volume carried by a river is very important with water resources, dams, reservoirs planning and managements, water supply problems, channel navigability,hydroelectiric equipment longevity and river aesthetics and scientific interests.Because of these problems which were explained above, the nonlineer dynamic relationship between hydrological events such as rainfall, runoff and sediment yield, have to be determined truly and certainly.Computation on hydology and hydraulic engineering has concentrated primerly on Artificial Neuroal Networks(ANN) in the past few years.In this study,ANN works for the estimation of sediment volume carried by a river.For application area Sakarya River was selected. Sediment yield forecasting models having various input structures were developed using Artificial Neuroal Networks. The results of the neural networks,Multiple Linear Regression (MLR) and observed values were compared and performances were assessed by fitness criterias. The results of ANN models have shown that ANN can be applied successfully and provides high accuracy and reliability for sediment yield forecasting.
dc.format.extent XI, 75 yaprak : tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject Askı maddesi
dc.subject Yapay sinir ağları
dc.subject Akarsu
dc.title Akarsularda taşınan askı maddesi miktarının yapay sinir ağları metodu ile tahmini
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı, Hidrolik Bilim Dalı
dc.contributor.author Gökçe, Hüseyin
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record