Açık Akademik Arşiv Sistemi

Atık isıdan faydalanma ve özel bir fabrika uygulaması

Show simple item record

dc.contributor.advisor Yardımcı Doçent Doktor Hakan S. Soyhan
dc.date.accessioned 2021-03-24T08:57:35Z
dc.date.available 2021-03-24T08:57:35Z
dc.date.issued 2009
dc.identifier.citation Güneş, Selman. (2009). Atık isıdan faydalanma ve özel bir fabrika uygulaması. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/80957
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Kojenerasyon elektrik enerjisi elde edilirken aynı zamanda buhar ve ısı enerjisi eldesinden dolayı enerji üretiminin en etkin yollarından biridir.Büyük fabrikalarda fabrika için gerekli elektrik veya ısı enerjisi eldesi için parçalanmış odun, gaz veya kömür yakıt olarak kullanılır. Kojenerasyon, fabrikanın kullanımı için hem elektrik hem de ısı üretebilir. Kojenerasyon, yakıtın termodinamiksel olarak en etkili şekilde kullanılmasına olanak verir. Elektriğin üretimi sırasında daima bir miktar ısı enerjisi kaybı olur, fakat bu termal enerji kojenerasyonda geri kazanılarak kullanılır.Kojenerasyon sistemleri, küresel ısınmayı azaltmada rol oynama gibi önemli özellikleri keşfedildiğinden beri gittikçe yaygınlaşmaktadırlar. Bu çalışmada kojenerasyon sistemleri bütünüyle incelendi. Daha sonra geliştirilen proje Sakarya' nın Hendek ilçesi 2. OSB (Organize Sanayi Bölgesi)'nde bulunan ÇAMSAN isimli fabrikaya uygulandı. Yapılan fizibilite analizi sonunda fabrikanın devamlı çalışması sonucunda sistemin kendisini 2 ay içinde amorti edeceği hesaplandı.
dc.description.abstract Co-generation, an efficient method of generating energy, involves producing electricity at the same time as creating heat and steam for industrial purposes.In large factories, wood waste, gas or coal is used to generate electricity or heat for the factory. Co-generation can produce both electricity and hot steam for factory use. Cogeneration allows using fuel in a thermodynamically efficient way. Some energy always rejected as waste heat during separate production of electricity, but this thermal energy is put to good use in cogeneration.Cogeneration systems are becoming popular since they have important advantages such as their high productivity in reducing global heating. In this study, the formation of a cogeneration system was investigated thoroughly. Then the developed procedure is applied to a factory called CAMSAN. CAMSAN is settled on 2nd Organizational Industrial Area (OSB in Turkish) of Hendek region in City of Sakarya, Turkey. Afterwards a feasibility analysis is made and it is found that the establishment of the system will be compensated in 2 months if the factory runs in full time.
dc.format.extent X, 113 yaprak : tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject Kojenerasyon
dc.subject Fizibilite
dc.title Atık isıdan faydalanma ve özel bir fabrika uygulaması
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Makine Mühendisliği Anabilim Dalı, Enerji Bilim Dalı
dc.contributor.author Güneş, Selman
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record