Açık Akademik Arşiv Sistemi

Elektrokoagülasyon yöntemi ile bazik boyarmaddelerin giderilmesi

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doçent Doktor Mahmut Özacar
dc.date.accessioned 2021-03-24T08:57:33Z
dc.date.available 2021-03-24T08:57:33Z
dc.date.issued 2009
dc.identifier.citation Kara, Leyla. (2009). Elektrokoagülasyon yöntemi ile bazik boyarmaddelerin giderilmesi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/80940
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Bugün insanoğlunun yüz yüze geldiği en büyük sorunlardan biri dünyada geniş bir kirlenmenin olduğu yerlerde temiz suyun sağlanmasıdır. Artan nüfus ve gelişen teknolojiye bağlı olarak her geçen gün farklı karakteristikte ve daha yüksek debilerde atıksuların miktarı artmıştır. Tekstil endüstrisi atıksularının arıtılmasında yaygın olarak kullanılan fizikokimyasal prosesler filtrasyon, flotasyon, iyon değiştirme, kimyasal çöktürme, oksidasyon, adsorpsiyon, ters ozmoz ve elektrodiyalizidir. Endüstriyel atıksuları diğer su sistemlerine deşarj etmeden önce temizlemek kadar insanların tüketimlerine temiz su sağlamak için yeni ucuz ve etkili metotlara ihtiyaç vardır. Elektrokoagülasyon, elektrokimyasal atıksu arıtma teknolojisi olup, son zamanlarda yapılan deneylerde popülerliği artmış ve kayda değer teknik gelişmeler göstermiştir.Bu çalışmada, tekstil endüstrisinde kullanılan Bazik Mavi 17 (BM17) boyarmaddesinin sulu çözeltilerden giderilmesi için elektrokoagülasyon yöntemi kullanılmıştır. Bu boya yün ve battaniye fabrikalarında lifleri boyamak için kullanılır. BM17 nin elektrokoagülasyonuna pH, elektroliz süresi, başlangıç boya konsantrasyonu ve akım yoğunluğunun etkileri elektrolit olarak NaCl mevcudiyetinde incelenmiş ve enerji tüketimleri hesaplanmıştır. Demir kurban anot kullanılarak BM17 sulu çözeltiden etkili şekilde giderilmiştir. Akım yoğunluğunun 8,738 mA/cm2, işlem süresinin 7 dakika ve başlangıç pH sının 4-8 olduğu optimum şartlarda çözeltiden %95 in üzerinde boyanın giderildiği bulunmuştur. Elektroliz sırasında elektrot ve enerji tüketimleri sırasıyla 1.688 kg Fe/kg boya ve 32.74 kWh/kg boya olarak bulunmuştur.
dc.description.abstract One of the major challenges facing mankind today is to provide clean water to a vast majority of the population around the world. The amount of wastewaters with different characterizations and high flow rate has increased based on increasing population and developing technology at any moment. The physico-chemical treatment processes commonly used in the clarification of textile industry wastewaters are filtration, flotation, ion-exchange, chemical precipitation, chemical oxidation, adsorption, reverse osmosis, and electrodialysis. Innovative, cheap and effective methods of purifying water of human consumption as well as to clean the wastewater from industrial effluents before discharging into any other water systems are needed. Electrocoagulation (EC) is an electrochemical wastewater treatment technology that is currently experiencing both increased popularity and considerable technical improvements.In this study, EC has been used for the removal of color from solutions containing C. I. Basic Blue 17 (BB17) used in the textile industry. This dye is used in the wool and blanket factories for fiber dyeing. In the EC of BB17 the effects of initial pH, electrolysis time, initial dye concentration, current density were examined in the presence of NaCl as electrolyte and energy consumptions were calculated. The dye in the aqueous solution was effectively removed when iron was used as sacrificial anode. It was found that >95% of the dye was removed from the solution under the optimum conditions such as; current density 8,738 mA/cm2, operating time 7 min and initial pH 4-8. The corresponding electrode and energy consumptions during the electrolysis were found to be 1.688 kg Fe/kg dye and 32.74 kWh/kg dye, respectively.
dc.format.extent X, 69 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject Elektrokoagülasyon
dc.subject Tekstil boyası
dc.subject Bazik mavi 17
dc.subject Demir elektrot
dc.title Elektrokoagülasyon yöntemi ile bazik boyarmaddelerin giderilmesi
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya Anabilim Dalı, Kimya
dc.contributor.author Kara, Leyla
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record