Açık Akademik Arşiv Sistemi

Görüntü işleme tekniği kullanılarak gerçek zamanlı hareketli görüntü tanıma

Show simple item record

dc.contributor.advisor Yardımcı Doçent Doktor Ahmet Zengin
dc.date.accessioned 2021-03-24T08:57:33Z
dc.date.available 2021-03-24T08:57:33Z
dc.date.issued 2009
dc.identifier.citation Peker, Musa. (2009). Görüntü işleme tekniği kullanılarak gerçek zamanlı hareketli görüntü tanıma. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/80933
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Görüntü işleme; sayısal olarak alınan görüntülerin işlenerek özelliklerinin ve yapılarının değiştirilmesini, geliştirilmesini ve bu görüntüler vasıtasıyla analizlerin yapılmasını sağlayan teknolojidir. Modern teknoloji, herhangi bir görüntünün (fotoğraf veya video) girdi olarak kullanılarak istenilen özellikte bir başka görüntünün veya girdi olarak kullanılan görüntü ile ilgili verilerin elde edilmesini mümkün kılmaktadır. Görüntü işleme ile bir görüntünün rengi, parlaklığı, boyutu, yapısı vb. özellikleri uygun yazılımlar kullanılarak değiştirilebilir, geliştirilebilir ve analiz edilebilir.Bu yazılımlar, dijital ortama aktarılan görüntülerdeki bozuklukların giderilmesi ve daha kaliteli görüntü almak için kullanılabileceği gibi nesnelerin tanımlanması, hareketli ve hareketsiz nesnelerin ayrıştırılması gibi birçok amaç için de kullanılabilir. Farklı formatlarda görüntülerin kullanıldığı her sektöre uygun çözümlerin üretilmesini sağlayan görüntü işleme; güvenlikten astronomiye, savunma sanayisinden kalite kontrolüne kadar sayısız alanda kullanılabilir.Bu çalışmada, kamera kullanılarak cihazdan alınan ardışık görüntülerde hareketin analizi için kullanılan yöntemler incelenip uygulanarak; elde edilen sonuçlar tartışılmıştır. Bu yöntemler arka plan farkı yöntemleri ve istatiksel yöntemler olmak üzere iki kategori de incelenmiştir. Uygulamada görüntüler arasında piksel farkları karşılaştırılarak gerçek zamanlı bir güvenlik uygulaması gerçekleştirilmiştir.
dc.description.abstract Image Processing is a technology that image properties and structures are processed with changes, improvement for data analysis. The modern technology provide important data with using photo and video inputs. Using image processing an image color, brightness, dimensions and any other structure can be changed, improved and made analysis by using appropriate softwares.These software are used for the image reconstruction which are transferred to digital athmosphere. These images have some spoiled parts and for this we can rearrange these photos with imag processing. Image processing is used in security, astronomy, defensive,.industry.and.quaility.control.centers.In this thesis, methods that are widely used fort he motion detection in a moving picture sequence, were studied and implemented, and their performances were discussed. These methods were investigated under two major headings namely background subtraction methods and statistical methods. In this application I have compared pixel differences between images, for appliying security application.
dc.format.extent X, 94 yaprak : tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject Görüntü işleme
dc.subject Hareket tespiti
dc.subject Güvenlik uygulaması
dc.subject Arka plan farkı yöntemi
dc.title Görüntü işleme tekniği kullanılarak gerçek zamanlı hareketli görüntü tanıma
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Elektronik ve Bilgisayar Eğitimi Anabilim Dalı, Elektronik Bilim Dalı
dc.contributor.author Peker, Musa
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record