Açık Akademik Arşiv Sistemi

Yapıştırma tekniğinin otomotiv sektöründe kullanılması ve uygulanması

Show simple item record

dc.contributor.advisor Yardımcı Doçent Doktor Salim Aslanlar
dc.date.accessioned 2021-03-24T06:35:57Z
dc.date.available 2021-03-24T06:35:57Z
dc.date.issued 2003
dc.identifier.citation Kaçmaz, Yavuz. (2003). Yapıştırma tekniğinin otomotiv sektöründe kullanılması ve uygulanması. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü; Sakarya.
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/80870
dc.description Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır.
dc.description.abstract Anahtar sözcükler: Kaynak, Nokta Kaynak, Otomotiv, Yapıştırma, Kombinasyon Tekniği Bu çalışmada özellikle otomotiv endüstrisinde yaygın olarak kullanılan nokta kaynağı ve bu sanayide yeni yeni kullanılmaya başlanan yapıştırma-nokta kaynağı kombinasyon bağlantılarının temel esasları, çelik ve alüminyum sac parçaları için uygulamada dikkat edilmesi gereken önemli noktalar ve örnekler ele alınmıştır. Nokta kaynağının en önemli avantajlardan birisi, yüksek üretim hızlarına erişebilmek ve otomasyona uygun bir yöntem olmasıdır. Nokta kaynağının esası; düşük voltajlı yüksek akımın çok kısa bir zaman diliminde elektrotlar arasında sıkıştırılmış iki parça arasından geçirilmesi ile, Joule kanununa göre oluşan ısının parça temas yüzeylerinde metali ergitmesine dayanır. Ortaya çıkan ısı, içinden akım geçirilen parçaların direnci ile orantılıdır. Günümüzde özellikle enerji fiyatlarındaki sürekli artış, üretimde ekonomikliğin ön plana çıkmasına neden olmuştur. Taşıtlar, petrolün tüketildiği en önemli alanlardan bir tanesidir. Taşıt ağırlığının azalması ile yakıt tüketiminde önemli azalmalar olacak ve çevre temizliğine de katkı sağlanacaktır. Bu nedenle çelik malzemeden daha hafif alternatif malzeme ve birleştirme teknikleri arayışları başlamıştır. Bunların arasında başta gelenler düşük alaşımlı yüksek mukavemetli çelikler, alüminyum alaşımları ve yapıştırma-nokta kaynağı kombinasyon teknolojisi olarak gösterilebilir. Taşıtlarda ağırlık azaltılması, ince kesitli ve yeterli dayanımdaki çelik türlerinin veya alüminyum alaşımlarının kullanılması ile mümkün olabilmektedir. Uygulamada maliyetten doğan bazı sınırlamalar olsa bile bu tür malzemelerin taşıtlarda kullanım oranı gittikçe artmaktadır
dc.description.abstract Keywords: Welding, Spot Welding, Automotive, Adhesion, Combination Techniques In this study, the Fundamentals of spot-welding extensively used in automotive industry and adhesion spot-welding combinations and precautions for steel and aluminium sheets applications. One of the most important advantages of spot welding is its good usage for automation process and its hidh production speeds. The basic consept of spot welding is the conduction of high current having low voltage from two compressed piecesses pressed between electrodes accerding to joule law, and so melting of pants due to resulted heat. This obtained heat is directly proportional to resistance of parts exposed to welding current. The economicall production is very important today because of high energy costs. The wehicles are the most commen items consumed fuel. This consumption can be minimized and optimized by decreasing the total wehiht of wehicles hence light materials and light joining processes should be developed, such as low alloyed high- strenght steels, aluminium alloys and adhesion-spot welding combinations. The wehight of wehicles can be decreased by using thin cross-sectional, strengthen steels and alloys. Although there are some limitations due to costs, the usage of such alloys in productions of wheels increases slightly.
dc.format.extent XIII, 91 yaprak : resim, şekil ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/closedAccess
dc.subject Kaynak
dc.subject Nokta kaynak
dc.subject Otomotiv
dc.subject Yapıştırma
dc.title Yapıştırma tekniğinin otomotiv sektöründe kullanılması ve uygulanması
dc.type masterThesis
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Metal Eğitimi Anabilim Dalı, Metal Eğitimi
dc.contributor.author Kaçmaz, Yavuz
dc.relation.publicationcategory TEZ


Files in this item

Files Size Format View

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record