dc.contributor.advisor |
Profesör Doktor İ. Ayhan Şengil |
|
dc.date.accessioned |
2021-03-24T06:35:38Z |
|
dc.date.available |
2021-03-24T06:35:38Z |
|
dc.date.issued |
2004 |
|
dc.identifier.citation |
Özdoğan, Yeliz. (2004). Süt ve süt ürünleri endüstrisi atıksularının elektrokoagülasyonla arıtılması. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi).Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü; Sakarya. |
|
dc.identifier.uri |
https://hdl.handle.net/20.500.12619/80703 |
|
dc.description |
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. |
|
dc.description.abstract |
ÖZET Anahtar kelimeler: Elektrokoagülasyon; Atıksu; KOİ; Yağ gres; Elektrot; Anot; Katot Bu çalışmada süt ve süt ürünleri endüstrisi atıksulanndan peyniraltı suyunun belirli oranlarda seyreltilerek elektrokoagülasyon yöntemiyle arıtılabilirliği araştırılmıştır. Belirli zamanlarda alınan numunelerde KOİ, Yağ gres, pH tayinleri yapılmıştır. Deneysel çalışmalarda süre, akım yoğunluğu, iletkenlik, pH parametreleri değiştirilerek, bunların KOİ, Yağ gres, KOİ %verim,Yağ gres % verim ve enerji tüketimi üzerine etkisi incelenmiştir. Atıksu içindeki KOİ ve yağ gres konsantrasyonunun etkin bir şekilde giderilmesi için demir ve alüminyum elektrotlar kullanıldı. Atıksuyun içerisindeki ilk KOİ ve ilk yağ gres konsantrasyonlarının yüksek olduğu durumlarda iyi arıtma verimleri sağlandı (% 90-100). Birinci bölümde giriş kısmında çalışmanın anlam ve önemi üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde su kirliliği hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde süt ve süt endüstrisinin tanıtımı ve atıksu özellikleri ile atıksuyun arıtılması konularına değinilmiştir. Dördüncü bölümde atıksulardan yağların uzaklaştırılması için kullanılan yöntemlerden bahsedilmiştir. Beşinci bölümde elektrokoagülasyon hakkında bilgi verilmiştir. Altıncı bölümde materyal ve metot kısmında yapılan deneysel çalışmalardan ve tayinlerden bahsedilmiştir. Yedinci bölümde deneysel sonuçlar belirtilmiş ve tablo ve grafiklerle gösterilmiştir. Ayrıca bazı parametrelerin KOİ ve Yağ gres giderimine etkilerinden bahsedilmiştir. Sekizinci bölümde çalışmaların sonuçlarından bahsedilmiştir. Dokuzuncu bölümde çalışmalar hakkındaki tartışma ve öneriler belirtilmiştir. X111 |
|
dc.description.abstract |
TREATMENT AT WASTEWATER OF MILK AND DAIRY PRODUCTS INDUSTRY BY ELECTROCOAGULATION SUMMARY Keywords: Electrocoagulation; Wastewater; COD; Oil grease; Electrode; Anode; Cathode In this study we investigate the wastewater treatment at wastewater of milk and dairy products industry to treat whey by electrocoagulation. We cheched the levels of COD, oil grease and pH by taking samples in some different times of treatment. We tried to treat by EC. In experiment studies current density, conductivity and pH parameters changed and we investigated the effects of these parameters to COD, oil grease, COD productivity %, oil grease productivity % and energy consumption. To remove the COD and oil grease concentration in wastewater successfully, iron and aluminium electrodes were used. We search the optimum studies from all experimental studies. Initial COD and initial oil grease concentrations in the wastewater was too high, but good treatment productivities were taken (% 90-100). At the first part of the study we pointed at the meaning and the importance of the study. At the second part of the study we gave knowledge about water pollution. At the third part of the study we described milk and dairy products industry the form of the wastewater and treatment of wastewater. At the fourth part of the study we described the methods to remove the oils from wastewater. At the fifth part of the study we gave some knowledge about electrocoagulation. There has been explained in chapter six which applied experimental studies and designations in material and method sectron. There has been indicated experimental results and shown its tables and graphies in chapter seven. Besides, there has been also explained parameters the effects of removal COD, oil grease. In chapter eight, told results of studies. And finally, indicated discussions and suggestions about studies. XIV |
|
dc.format.extent |
XIV, 93 yaprak : şekil ; 30 cm. |
|
dc.language |
Türkçe |
|
dc.language.iso |
tur |
|
dc.publisher |
Sakarya Üniversitesi |
|
dc.rights.uri |
info:eu-repo/semantics/closedAccess |
|
dc.subject |
Elektrokoagülasyon |
|
dc.subject |
Atıksu |
|
dc.subject |
KOİ - yağ gres |
|
dc.subject |
Elektrot |
|
dc.title |
Süt ve süt ürünleri endüstrisi atıksularının elektrokoagülasyonla arıtılması |
|
dc.type |
masterThesis |
|
dc.contributor.department |
Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı, Çevre Mühendisliği Bilim Dalı |
|
dc.contributor.author |
Özdoğan, Yeliz |
|
dc.relation.publicationcategory |
TEZ |
|