Açık Akademik Arşiv Sistemi

Pirinç kabuğuna ilave edilen Ag+ iyonunun karakterizasyonu

Show simple item record

dc.contributor.advisor Yardımcı Doçent Doktor Esra Altıntığ
dc.date.accessioned 2021-03-23T13:04:06Z
dc.date.available 2021-03-23T13:04:06Z
dc.date.issued 2010
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/80533
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Türkiye tarımsal atıklar açısından oldukça zengin bir ülkedir. Bu tarımsal atıkları katı, sıvı, gaz fazlarına dönüştürerek etkin bir şekilde kullanım için çeşitli süreçler mevcuttur ve aktif karbon eldesi bu süreçlerden bir tanesidir.Gümüş antibakteriyel etkileri yıllardır bilinen bir metaldir. Son yıllarda antibakteriyel metallerin inorganik taşıyıcılara yüklenerek dezenfektan olarak kullanılabilmelerinden dolayı endüstride kullanımı artmakta ve geliştirilmektedir.Bu çalışmada, aktivasyon ve kimyasal indirgeme yöntemi kullanılarak, pirinç kabuğundan hazırlanmış aktif karbona gümüş bağlanması (PK/Ag) çalışılmıştır. Pirinç kabuğu, aktif karbon ve elde edilen PK/Ag karışımları karakterize edilmiştir. Bu amaç doğrultusunda maddelerin Brunauer-Emmet-Teller (BET), Taramalı Elektron Mikroskubu (SEM), Fourier Dönüşümlü İnfrared spektroskopisi (FTIR) ve X-Işını Kırınımı (XRD) alınmıştır.Gümüşün pirinç kabuğu üzerindeki etkileri incelendiğinde, pirinç kabuğu en büyük yüzey alanına sahipken, ilave edilen ve periyodik olarak artırılan gümüşle yüzey alanının azaldığı gözlemlenmiştir. SEM fotoğrafları incelendiğinde, pirinç kabuğu gözenekli olarak yansırken, gümüş pirinç kabuğu matrisinin üzerinde düzenli şekilde dağılmıştır. Aynı şekilde gümüş ilaveye devam edildikçe, pirinç kabuğuna bağlanan gümüş miktarı da bu oranda artmıştır. Ayrıca gümüş parçalarının 1 m'den daha küçük aralıkta nano boyutta olduğu, fotoğraflarda göze çarpan başka bir husustur. Bütün bunlara ilaveten, XRD sonuçları da SEM sonuçlarını desteklemiş, 2 derecede gümüşe ait spesifik piklere yakın pikler göstermiş ve gümüş miktarı arttıkça piklerin şiddeti de artmıştır. PK/Ag karışımlarının içerdiği gümüş miktarı ICP ile incelendiğinde ise bağlanan gümüş miktarının ilave edilen gümüş miktarı ile orantılı olarak arttığı görülmüştür.Anahtar Kelimeler: Pirinç kabuğu, Aktif Karbon, Gümüş, Antibakteriyel Etki.
dc.description.abstract Turkey is a rich country which has agricultural wastes. Various processes have been for using these wastes as active by changing them to solid, liquid and gases phases and obtaining activated carbon from them is a process.Silver is a material that?s antibacterial effect is known for years. Recent years, due to using antibacterial material as disinfectant by charging to inorganic carrier, their using in industry has been increased and developed.In this study, bonding silver to activated carbon (RH/Ag) that has been prepared from rice husk, has been studied by using activation and chemical reduction method. Rice husk, activated carbon and (RH/Ag) have been characterized. At this aim, Brauner-Emmet-Teller (BET), Scanning Electron Microscopy (SEM), Fourier Transform Infrared (FTIR) and X-Ray Diffraction (XRD) measurements have been bought.When the effective of silver on rice husk is examined, while rice husk has got the biggest surface area, ıt has been observed that the surface area has been decreased with the silver that is added and enhanged as periodic.when the SEM photograps have been examined, while rice husk has pore, silver has dispersed on rice husk orderly. When ıt has been continued to adding silver, silver amount which has engaged to rice husk, have been increased. Also, ıt is an other point that silver particles are nanosize which is smaller than 1 m, in SEM photographs. İn addition to these, XRD results have been supported SEM results, have been represented specific peaks that are near to silver peaks and intensity of peaks have been increased when the silver amount increased. When the silver amount of RH/Ag samples have been examined, ıt has been seen that the silver amount which has engaged to rice husk have been increased as balanced with added silver.Keywords: Rice Husk, Activated Carbon, Silver, Antibacterial Effect
dc.format.extent XII, 86 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject Pirinç Kabuğu
dc.subject Aktif Karbon
dc.subject Gümüş
dc.subject Antibakteriyel
dc.title Pirinç kabuğuna ilave edilen Ag+ iyonunun karakterizasyonu
dc.type TEZ
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya Anabilim Dalı, Anorganik Kimya Bilim Dalı
dc.contributor.author Bilgin, Seyhan
dc.relation.publicationcategory masterThesis


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record