Açık Akademik Arşiv Sistemi

Ark kaynak yöntemiyle birleştirilen çelik malzemelerin nümerik olarak modellenmesi

Show simple item record

dc.contributor.advisor Yardımcı Doçent Doktor Necat Altınkök
dc.date.accessioned 2021-03-23T13:03:56Z
dc.date.available 2021-03-23T13:03:56Z
dc.date.issued 2010
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/80515
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Kaynak işlemi günümüzde en yaygın olarak kullanılan birleştirme yöntemlerinden birisidir. Bu nedenle, kaynak edilmiş parçaların emniyetinin olması, kullanıldığı tüm yapının güvenilirliği açısından büyük önem taşımaktadır.Isıl gerilmeler kaynak metalinde ve ana malzemedeki makro ve mikro yapıyı değiştirmektedir. Bu değişim malzemelerin mekanik özelliklerini de etkiler. Bu çalışmada, St 37 çelik malzeme MAG, TIG ve Tozaltı kaynak yöntemleriyle birleştirilerek makro incelemeleri yapılmıştır.Malzemelerin ısıl özellikleri sıcaklığa göre değişim göstermektedir. Bu sebeple ABOQUS programına St 37 tipi çelik malzemenin özellikleri tanımlanırken sıcaklığa bağlı olarak tanımlanmıştır. Kaynak esnasında oluşan ısıl gerilimleri hesaplamak için termal analizin yapılması ve sonuçların deneysel olarak elde edilen sıcaklık değerleri ile kıyaslanması gerekmektedir. Termal analizler ABAQUS programında fortran dilinde özel programlar yazılarak gerçekleştirilmiştir.Deneysel ve modelleme sonuçları karşılaştırıldığında sonuçların birbiri ile oldukça benzer olduğu görülmüştür.
dc.description.abstract Welding is one of the most used methods to join metal parts in Metal world. So, The quality of welded parts is very important for the safety of whole welded construction.Thermal stresses affect the microstructure and macrostructure of filler and base metals. These changes also affect mechanic properties of the material. In this study, macro structural investigations of MIG, TIG and SAW for ST 37 steel were also studied.Thermal properties of the materials changes as a function of temperature. Thus, in this study, the properties of St 37 steel part were defined in accordance with temperature, which were taken from the reliable literature in FEA. In order to see heat stress during welding operation, ABAQUS software was used for thermal analysis.According to the experiments and FE Analyses, it is concluded that experimental and modeling results are very similar.
dc.format.extent XI, 80 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject MAG Kaynağı
dc.subject TIG Kaynağı
dc.subject Tozaltı Kaynağı
dc.subject Sonlu Elemanlar Yöntemi
dc.title Ark kaynak yöntemiyle birleştirilen çelik malzemelerin nümerik olarak modellenmesi
dc.type TEZ
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Metal Eğitimi Anabilim Dalı, Metal Eğitimi
dc.contributor.author Kaya, Ferdi
dc.relation.publicationcategory masterThesis


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record