Açık Akademik Arşiv Sistemi

Depremde hasar görmüş yapıların güçlendirme yöntemleri ve güçlendirmede kullanılan malzemeler

Show simple item record

dc.contributor.advisor Yardımcı Doçent Doktor Mansur Sümer
dc.date.accessioned 2021-03-23T13:03:35Z
dc.date.available 2021-03-23T13:03:35Z
dc.date.issued 2010
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/80468
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Türkiye Dünya'nın en tehlikeli ve aktif deprem kuşaklarının üzerindedir ve bu gerçek Türkiye'deki yapıların projelendirilmesi ve inşası sırasında deprem etkilerinin göz önüne alınmasını gerektirmektedir. Yapının servis ömrü göz önüne alınınca, ömrü boyunca en az bir kere deprem yüküne maruz kalması kaçınılmazdır. Bu nedenle, yapı tasarımına, yapı davranışını söz konusu dinamik yüklerin etkilerini de içeren mühendislik yaklaşımıyla karar verilmelidir.Uygulamada kullanılan güçlendirme yöntemleri farklı amaçlara hizmet etmektedir. Bu çalışmada, uygulama yeri ve şekline göre çeşitli etkileri olan yöntemler, elde edilen bilgiler doğrultusunda, eleman ve malzeme bazında olmak üzere iki baslık altında irdelenmiştir. Her bir güçlendirme yönteminin yapı davranışına etkisi, avantaj ve dezavantajları ve yöntemlere ait uygulama detaylarına yer verilmiştir.Farklı güçlendirme ve onarım yöntemleri üzerinde detaylı bilgiler verip, mevcut yapı sistemi ve hasar tipi göz önünde bulundurularak optimum güçlendirme ve onarım yöntemleri tavsiye edilmiştir.Anahtar kelimeler: Deprem, güçlendirme, perde, betonarme mantolama, fiber katkılı polimerle güçlendirme.
dc.description.abstract Turkey lies on one of the most dangerous and active earthquake zones of the world, and this fact makes it vital to take into consideariton the seismic effects during the design and construction of building construction. As we consider the sevice life of a building, it would be exreted by seismic loads at least once during its life. Therefore, it has to be decided to design of buildings by an engineering approach including building response under the corresponding dynamic loads.Each retrofitting mehod used in strengthening applications serve for different purposes. In this study, various retrofitting methods with respect to the place and type of strenghtening application, and also based on type of building component and the retrofitting material has been investigated. The effect of each one retrofitting method on the reponse of the building, their advantages and disadvantages, and the application details of each method has been presented.After giving detailed information about different retrofitting methods, and taking into consideration the system of building and the type of damage, optimal strengtheing and maintenance methods have been offered.Keywords: Earthquake, retrofitting, shearwall, reinforced concrete sheating, fiber reinforced polymer sheathing.
dc.format.extent XVII, 95 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject Deprem, Güçlendirme
dc.subject Perde
dc.subject Betonarme Mantolama
dc.subject Fiber Katkılı Polimerle Güçlendirme
dc.title Depremde hasar görmüş yapıların güçlendirme yöntemleri ve güçlendirmede kullanılan malzemeler
dc.type TEZ
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı, Yapı Bilim Dalı
dc.contributor.author Atay, Hasan
dc.relation.publicationcategory masterThesis


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record