Açık Akademik Arşiv Sistemi

Sayısal görüntülerde insan görme sistemi merkezli geliştirilen veri gömme algoritmaları

Show simple item record

dc.contributor.advisor Yardımcı oçent Doktor Özdemir Çetin
dc.date.accessioned 2021-03-23T13:03:21Z
dc.date.available 2021-03-23T13:03:21Z
dc.date.issued 2010
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/80431
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Bilgisayar ortamında bilginin gizli bir şekilde gönderilme işlemi herhangi bir sayısal ortama; sese, videoya, görüntüye ya da yazıya, bu bilginin görünmez bir şekilde saklanarak bilginin masum görünümlü bir taşıyıcı aracılığıyla yollanarak gerçekleştirilir. Sırörtme (Steganography) adı verilen bu yöntemde, gönderilecek gizli taşıyıcı dosyada fark edilebilir bir değişikliğe sebep olmayan bir yöntem kullanılarak eklenir. Böylece gönderilen sayısal ortam içinde herhangi bir bilginin bulunduğuna dair hiç bir ize rastlanmaz.Bu tez çalışması ile, sırörtme uygulamalarında çözüm bekleyen algılanabilirliğe bağlı güvenli haberleşme sorununun iyileştirilmesi amaçlanmıştır. Veri gömme işleminde birinci ve en önemli gereksinim algılanamazlıktır. Resim, video gibi görsel içerikli taşıyıcı dosyalarda algılanabilirlik ölçüsü İGS'ne (İnsan Görme Sistemi) bağlıdır. Bu durumda geliştirilmesi gereken yeni yöntemin İGS özelliklerine, sınırlarına hassas olması gerekmektedir. Tez çalışmasında gizli verinin resim dosyasının veri gömmeye uygun pikselleri içerisine yerleştirilmesinde daha önceki yapılmış benzer çalışmalarda eksik yanları kalan ışık dalgaboyu yöntemi tamamlanarak kullanılmıştır. Görüntü dosyalarında İGS'nin duyarlı olduğu en önemli nokta, renk geçişleridir. Burada ana fikir; taşıyıcı görüntü içerisindeki görülebilir ışığın sınırlarına yakın olan dalgaboyu değerlerine sahip piksellerin bulunarak veri gömmek için kullanılmasını sağlamaktır. Bu sayede sırörtme uygulamalarında çözüm bekleyen algılanabilirliğe bağlı güvenli haberleşme sorununun iyileştirilmesi amaçlanmıştır.
dc.description.abstract Confidential information is sent to a computer environment to process any digital media, audio, video, image or article, this information is hiding in an invisible way innocent-looking information is sent via a carrier. In this method which is called Steganography, the carrier sent a secret file. This file is added by using a method not cause a noticeable change in. Thus, any information submitted in the digital media not found any evidence ever been found.With this thesis, the problem of secure communication due to perceptibility steganography pending applications intended to improve. Data embedding process, the first and most important requirement is imperceptibility. In audio content carrier files such as images, videos, dimensions of perceptibility depends on Human Visual System (HVS). In this case, new method which should be developed must be sensitive of HVS?s features. In this thesis the secret data into the image file data to bury the pixels in accordance with similar studies have been made to locate the missing aspects of the earlier completion of the light wavelength method was used. In the image files the most important point is that the HVS is sensitive to color transitions. Here the main idea; carrier close to the borders of the wavelength of light can be seen in the image pixel values is to be used to embed data discovered. In this way, the problem of secure communication due to perceptibility steganography pending applications intended to improve.
dc.format.extent XI, 61 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject Sırörtme
dc.subject Steganografi
dc.subject Veri Gizleme
dc.subject Sayısal Görüntü
dc.subject Dalgaboyu
dc.title Sayısal görüntülerde insan görme sistemi merkezli geliştirilen veri gömme algoritmaları
dc.type TEZ
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Elektronik ve Bilgisayar Eğitimi Anabilim Dalı, Elektronik Bilim Dalı
dc.contributor.author Coşkun, İbrahim
dc.relation.publicationcategory masterThesis


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record