Açık Akademik Arşiv Sistemi

İçme sularından arsenik giderimi

Show simple item record

dc.contributor.advisor Yardımcı Doçent Doktor Asude Ateş
dc.date.accessioned 2021-03-23T13:03:10Z
dc.date.available 2021-03-23T13:03:10Z
dc.date.issued 2010
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/80392
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Arsenik, Dünya Sağlık Örgütü tarafından içme sularındaki en tehlikeli kimyasallardan biri olarak belirlenmiştir. Dünya Sağlık Örgütü tarafından arsenik için içme sularında müsaade edilen maksimum limit 10 ?g/L olarak belirlenmiştir. Belirlenen bu değerin üzerindeki arsenik miktarının limitlerin altına düşürebilmek için bir çok arsenik giderim metodu geliştirilmiştir.Bu çalışmada içme sularından arsenik giderimi için kullanılan yöntemlerden bazıları olan membran kullanılarak arsenik giderimi, adsorbsiyon metodu ile arsenik giderim reçinesi ve arsenik giderim minerali kullanılarak arsenik giderimi, demir III Klorür kullanılarak çöktürme metodu ile arsenik giderimi yöntemleri denenmiştir.Suda bulunan arsenik miktarının sınır değerlerin çok üstünde olmadığı ve su arıtma debilerinin düşük olduğu durumlarda, membranlı proseslerin arsenik gideriminde diğer metodlara göre daha etkin olduğu, ondan sonra sırasıyla , arsenik giderim minerali, arsenik giderim reçinesi ve demir III klorür ile çöktürmenin geldiği tespit edilmiştir.Arseniğin içme sularından uzaklaştırılmasında karşılaşılan önemli bir sorun arseniğin hem As(III) hem de As(V) bileşikleri olarak sularda bulunmasıdır. Arsenitin [As(III)] içme sularından arıtılması arsenata [As(VI)] göre daha zor olduğundan dolayı, ön oksidasyon ile arsenitin arsenata çevrildikten sonra sulardan arıtılmasının daha kolay olduğu tespit edilmiştir.
dc.description.abstract The WHO provisional guideline of 10 ppb (0.01 mg/L) has been adopted as the drinking water standard. The arsenic contamination has been acknowledged as a ``major public health issue? .Arsenic removal Technologies are essential to develop economical and effective methods for removing arsenic in order to meet the new Maximum Contaminant Level (MCL) standard (10 mg/l) recommended by the World Health Organization (WHO).In this work the removal of pentavalent arsenic from synthetic water was studied on laboratory scale by using coagulation and filtration, adsorptive media and resin filtration, membrane filtration.Oxidation of As(III) to As(V) is usually needed for effective removal of arsenic from drinking water by most treatment methods.
dc.format.extent XI, 93 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject Arsenik
dc.subject Membran
dc.subject Reçine
dc.subject Mineral
dc.subject Demir III Klorür
dc.title İçme sularından arsenik giderimi
dc.type TEZ
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı, Çevre Mühendisliği Bilim Dalı
dc.contributor.author Özdemir, Fatma
dc.relation.publicationcategory masterThesis


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record