Açık Akademik Arşiv Sistemi

Fen ve teknoloji öğretmenlerinin 8. sınıf öğrencilerinin seviye belirleme sınavına yönelik görüşleri

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doçent Doktor Aysun Öztuna Kaplan
dc.date.accessioned 2021-03-23T13:03:01Z
dc.date.available 2021-03-23T13:03:01Z
dc.date.issued 2010
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/80350
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Türkiye'de ilköğretim programı 2004-2005 öğretim yılında yeniden yapılandırılmış ve kademeli olarak ilköğretimin birinci ve ikinci kademesinde uygulanmıştır. Eğitim programlarındaki bu köklü ve kapsamlı reform ölçme ve değerlendirme sürecinde de değişiklere gidilmesini zorunlu kılmıştır. Bu nedenle liselere yerleştirmede yapılan Ortaöğretim Kurumları Sınavı (OKS) kaldırılmış olup yerine Seviye Belirleme Sınavı uygulamaya konulmuştur.Sınav sisteminin yeni olması, başarılı bir şekilde uygulanabilmesi ve varsa uygulamada aksaklıkların belirlenerek çözüm yollarına gidilmesi adına öğretmen ve öğrenci görüşlerinin önemli olduğu düşünülmektedir. Bu amaçla bu araştırmada fen ve teknoloji öğretmenlerinin ve öğrencilerin SBS'ye yönelik görüşleri tespit edilmiş ve demografik özelliklere göre bu görüşlerin farklılık gösterip göstermediği incelenmiştir.Bu çalışma 8. sınıf öğrencilerine uygulanan Seviye Belirleme Sınavı (SBS)'na yönelik öğretmen ve öğrenci görüşlerini belirlemeyi amaçlayan tarama modeline dayalı bir araştırmadır. Araştırma Kocaeli ilinde gerçekleştirilmiş olup evrenini Kocaeli ilinde görev yapmakta olan Fen ve Teknoloji öğretmenleri ile ilköğretim ikinci kademe öğrencileri, örneklemini ise ilköğretim okullarındaki Fen ve Teknoloji öğretmenleri ile ilköğretim 8.sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Verilerin toplanması amacıyla araştırmacı tarafından `Öğretmen Ölçeği' ve `Öğrenci Ölçeği' olmak üzere iki farklı ölçek geliştirilmiş ve bu ölçekler toplam 220 Fen ve Teknoloji öğretmeni ve 650 8.sınıf öğrencisine uygulanmıştır. Bazı ölçeklerin geri dönmemesi bazılarının da dikkatsiz ve eksik bir şekilde doldurulması sebebiyle öğretmen ölçeğinden 187, öğrenci ölçeğinden ise 530 tanesi değerlendirilmeye alınmıştır. Elde edilen veriler SPSS 11.5 programı ile analiz edilmiştir.Araştırmanın sonuçlarına göre Seviye Belirleme Sınavlarının 6., 7. ve 8. sınıflarda uygulamasının liselere yerleştirmede daha adaletli ve telafi edilebilir olduğu ancak öğrencilerin erken yaşlarda sınav stresi ve kaygısı içerisine soktuğu belirtilmiştir. Ayrıca öğretmenlere göre SBS'de çıkan Fen ve Teknoloji dersi sorularının o yılki kazanımlarla kısmen örtüştüğü ve öğrencilere göre ise Fen ve Teknoloji dersinde işlenilen konulardan sorular sorulduğu belirtilmiştir. Bunların dışında öğretmenlerin ve öğrencilerin SBS ile ilgili görüşlerinde demografik özelliklere göre anlamlı farklılıklar bulunmuştur.
dc.description.abstract Primary education programme in Turkey in 2004-2005 academic year has been restructured. This radica and comperehensive reform in the education program necessitated the changer in the process of measure and avaulation. For this reason, OKS (Secondary Education Exam) which is applied to place the students to high school was replaced by SBS.In order to apply the new exam system successfully and to find solutions if there is any failure in application, the ideas of the students and teachers are considered important. With this purpose in this study the appinions of the science and technology teachers and students about SBS were identified. Moreover, whether these apinions vary according to various demographic characteristics was examined.This study is a research based on screening model which aims to determine the teachers' and students' views on SBS that is applied to 8th grade students. This research took place in the province of Kocaeli. Its universe consists of science and technology teachers working in Kocaeli and of the secondary school students. The sampling group consists of science and technology teachers working in the primary schools and of the 8th grade students. In order to collect data, two different questionnaires were developed: ?Sorvey of Teachers? and ?Questionnaires of Students?. These surveys were applied to 220 Science and Technology teachers and 650 8th grade students. As some of the questionnaires didn?t come back and some of them were filled carelessly and deficiently, 187 of the ?Sorvey of Teachers? and 530 of the ?Questionnaires of Students? were evaluated. The data obtained was analyzed with SPSS for Windows 11.5 programme.According to the results of this study, ıt is stated that the application of SBS in 6th, 7th and 8th grade is a more equitable and compensatable technique in highscool placements. However, it is stated that SBS causes exam stress and anxiety at early ages. It is also indicated that according to the teachers, science and technology questions in SBS overlop partially with that year?s gains. According to the students, the questions asked in SBS where about the subjects which were studied in science and technology lessons. In addition, meaningful differences according to demographic features were found in the opinions of the teachers and students.
dc.format.extent XIII, 110 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject OGES
dc.subject SBS
dc.subject Öğretmen görüşleri
dc.subject Öğrenci görüşleri
dc.subject Fen ve teknoloji
dc.title Fen ve teknoloji öğretmenlerinin 8. sınıf öğrencilerinin seviye belirleme sınavına yönelik görüşleri
dc.type TEZ
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İlköğretim Fen Bilgisi Eğitimi Anabilim Dalı,
dc.contributor.author Güneş, Yusuf İslam
dc.relation.publicationcategory masterThesis


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record