Açık Akademik Arşiv Sistemi

Çerçeveli binalardaki yatay süreksizlik problemlerinin incelenmesi

Show simple item record

dc.contributor.advisor Profesör Doktor Adil Altundal
dc.date.accessioned 2021-03-23T13:02:56Z
dc.date.available 2021-03-23T13:02:56Z
dc.date.issued 2010
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/80326
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Mimari çıkmalar Türkiye'deki binalarda en çok karşılaşılan özelliklerden biridir. Bu özellik binaların gerek kütle dağılımını etkileyerek ve gerekse bina üzerinde düzensizlik meydana getirerek binanın yük altındaki davranışını etkiler. Ancak üst katlardaki bu dışa doğru çıkma bilhassa yatay kirişlerle birlikte döşeme parçasının dışarı doğru çıkması şeklinde olduğundan ve çevre kolonları kapsamadığından, çevre kolonlar arasında kirişsiz bir döşeme parçası kalmaktadır. Bu durum kısmen veya tamamen dış cephe çerçeve veya çerçevelerinin aslında bir yönde kirişsiz döşeme olarak çalışmasına neden olmaktadır. Bu tezde, mimari çıkmalar nedeni ile oluşturulan çerçeve kirişi süreksizliği 12 örnek bina üzerinde incelenerek sonuçlar değerlendirilmiştir. Örnek binalar gerek doğrusal ve gerekse doğrusal olmayan analiz yöntemleri kullanılarak incelenmiş, son olarak da çeşitli yönetmeliklere ait düzenlemeler ışığında çerçeve kiriş süreksizliği irdelenmiş ve tasarım mühendisleri için faydalı olabilecek sonuçlara ulaşılmıştır.
dc.description.abstract Architectural cantilevers in buildings in Turkey is one of the most common features. These properties affect the mass distribution of the buildings and both buildings have formed on the disorder affects the behavior under load of the building. At the same time, this cantilevers cause flat floors between the colums. This situation partly or totally outside the front of the frame or a frame in one direction actually leads to work as flat floor. In this thesis, the beams of the discontinuity examined and the results were evaluated over 12 sample buildings. Examples of buildings examined using linear and nonlinear analysis methods. Finally according to the regulations in TDY 2007, have been discussed beams discontinuities and have been obtained the results that may be useful for design engineers.
dc.format.extent XVII, 124 yaprak ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject Çıkma
dc.subject Çevre kirişleri
dc.subject Çevre çerçeveler
dc.subject Çerçeve Süreksizliği
dc.subject Deprem Davranışı
dc.title Çerçeveli binalardaki yatay süreksizlik problemlerinin incelenmesi
dc.type TEZ
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı, Yapı Bilim Dalı
dc.contributor.author Polat, Dudu Kübra Erşan
dc.relation.publicationcategory masterThesis


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record