Cucurbita pepo ssp pepo (Kabak) topraktaki yıllanmış p,p-DDE yi fitoekstrak etme yeteneğine sahiptir. Karpuzda bu yetenek olmadığı için, kabak üzerine aşılanmış karpuz bitkilerinde yıllanmış p,p-DDE nin birikimini incelemek için serada 2 yıl boyunca deneyler yapıldı. Aşısız kabak, aşısız karpuz, kabak üzerine karpuz aşılı, kabak üzerine kabak aşılı ve karpuz üzerine karpuz aşılı bitkiler konsantrasyonları 485,43 ng/g ile 1434,52 ng/g arasında değişen saksılara 2009 ve 2010 yıllarında ekilmiştir. Boşluk suyu, ksilem, kök, gövde, yaprak ve meyvelerdeki p,p-DDE miktarları ölçülerek bu miktarlar aşılı ve aşısız bitkilerle karşılaştırıldı.Karpuz üzerine karpuz aşılı ve aşısız karpuz bitkilerinin ksilemindeki p,p-DDE miktarı 0,49 ? g/L ve 0,50 ? g/L ölçülüp bunlar birbirinden istatistiksel farklı olmayıp, kabak üzerine kabak aşılı ve aşısız kabak için bu değerler 139,94 ? g/L ve 141,20 ? g/L olarak ölçülmüştür. Kabak üzerine karpuz aşılı bitkilerin ksilemindeki miktar 71,00 ? g/L olup bu değer istatistiksel olarak diğer türlerden farklıdır. Ölçülen p,p-DDE miktarı kökten başlayarak, gövde, yaprak ve meyveye doğru azaldı. Bitkiler arasında, ortalama p,p-DDE konsantrasyonu kabak üzerine karpuz aşılı bitkiler için en yüksek olup, kökte 16488 ng/g, gövdede 360 ng/g, yaprakta 11 ng/g, ve meyvede 10 ng/g olarak ölçülmüştür. Aşısız karpuz ve karpuz üzerine karpuz aşılı bitkilerle karşılaştırıldığında, kabak anacının aşılı bitkilerde p,p-DDE birikimini artırdığı gözlenmiştir.
Cucurbita pepo ssp pepo (zucchini) has been shown to uniquely phytoextract certain amounts of weathered dichlorodiphenyldichloroethylene (DDE) from soil. Since Citrullus lanatus (watermelon) does not have this ability, a two-year greenhouse experiment was conducted to investigate the weathered p,p'-DDE accumulation in watermelon plants grafted onto zucchini rootstocks from contaminated soil. Zucchini, watermelon, their heterograft?s, and homografts were grown in pots packed with the p,p'-DDE contaminated soil concentration ranging from 485.43 ng/g to 1434.52 ng/g in 2009 and 2010. Concentrations of p,p'-DDE in pore water, xylem sap, roots, stems, leaves, and fruits were measured and compared to intact plants, homografted, and heterografted zucchini and watermelon plants.Xylem sap concentrations of homografted and intact plant of watermelon were 0.49 ? g/L and 0.50 ? g/L and neither is different (p>0.05) than each others whereas xylem sap p, p?-DDE concentrations were measured as 139.94 ? g/L and 141.20 ? g/L for homografted and intact plant of zucchini. Xylem sap p, p?-DDE concentration of heterografted watermelon (watermelon grafted onto zucchini rootstock) is 71.00 ? g/L and it is significant different than their homografts and intact plants of watermelon and zucchini. The highest concentrations were detected in the roots, followed by decreasing amounts in the stems, leaves, and fruits. Among the cultivars, an average of the p, p?-DDE concentration was the highest for grafted watermelon and measured as 16488 ng/g in roots, 360 ng/g in stems, 11 ng/g in leaves, and 10 ng/g in fruits. The results show that accumulation of p, p?-DDE in grafted watermelon was enhanced by zucchini rootstocks when we compare it to intact watermelon and homografted watermelon.