Açık Akademik Arşiv Sistemi

Tekstil boyar maddelerinin elektrokoagülasyon ile arıtımı

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doçent Doktor Abdil Özdemir
dc.date.accessioned 2021-03-23T12:35:03Z
dc.date.available 2021-03-23T12:35:03Z
dc.date.issued 2011
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/80253
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Büyük çeşitlilikteki endüstriyel atıksulardaki temel kirleticiler boyar maddelerdir ve bu atıkların arıtımı için koagülasyon geniş kapsamlı olarak çalışılmaktadır. Kirleticilerin arıtılması için bir çok yöntem kullanılmaktadır, elektrokoagülasyon bu yöntemler içerisinde en çok kullanılanlardan birisidir. Bu proses atıksulardaki boyar maddelerin içerdiği organik kirleticilerin arıtılmasında oldukça etkilidir. Bu çalışmanın amacı karışım halindeki üç tekstil boyar maddenin arıtımı için optimum parametrelerin belirlenmesidir. Bu parametreler; akım yoğunluğu, elektrolit konsantrasyonu, boya konsantrasyonu, çözeltinin pH'ı ve kimyasal oksijen ihtiyacıdır. Boya karışımındaki arıtım miktarı kemometrik yöntemle belirlendi. Bu çalışmada elektrokoagülasyon için demir elektrotlar kullanıldı. Karışım halindeki boya çözeltisinin arıtımı için optimum koşullar; pH 6, NaCl konsantrasyonu 3 g/L ve akım yoğunluğu 8.66 mA/cm2 olarak belirlendi. Oda sıcaklığında optimum koşullar altında her bir boya konsantrasyonu 100 mg/L, elektrotlar arası mesafe 2.2 cm ve elektrokoagülasyon süresi 15 dakika olarak ulaşılan giderim verimleri acid violet 90 için %98.29, basic yellow 28 için %96.07 ve disprese blue 56 için %87.24'dür. Boya konsantrasyonuna bağlı en yüksek KOİ (kimyasal oksijen ihtiyacı) arıtım verimi 150 mg/L boya konsanterasyonunda %88.7 olarak gözlemlendi.
dc.description.abstract Dyes are common pollutants in a large variety of industrial wastewaters, and the treatment of these wastes has been extensively studied by coagulation. For the removal of pollutants from the wastewaters, different techniques have been used and electrocougulation is one of the widely used methods. This process is very effective in removing organic pollutants including dyestuff wastewater. The aims of this study were to detect the effects of the operating parameters, such as current density, electrolyte concentration, dyestuff concentration, and pH of solution on decolorization and chemical oxygen demand (COD) removal of wastewater containing three different dyes in same solution by direct current electrocoagulation. The amount of dye removed was found by chemometric method to the synthetic dye mixtures. In this study synthetic dye mixture which include disperse blue 56 (DB 56), C.I. Acid Violet 90 (AV 90) and basic yellow 28 (BY 28) were used for electrocougulation (EC) process with iron electrodes. In the presence of these three dye molecules, the optimum pH was found to be 6, optimum NaCl concentration was 3000 mg/L and optimum current density was 8.66 mA/cm2. Under these conditions in the case of 100 mg/L-1 each dye concentration at room temperature and 2.2 cm interelectro distance the color removal efficiency was reached 98.29% for AV 90, 96.07% for BY 28 and 87.24% for DB 56 in 15 minutes time duration. Dye concentration dependent highest COD removal efficiency was detected at 150 mg/L dye concentration around 88.7%.
dc.format.extent X, 63 yaprak : grafik ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject C.I. Acid violet 90
dc.subject Basic yellow 28
dc.subject Disperse blue 56
dc.subject Kemometrik method
dc.subject Elektrokoagülasyon
dc.title Tekstil boyar maddelerinin elektrokoagülasyon ile arıtımı
dc.type TEZ
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya Anabilim Dalı, Analitik Kimya Bilim Dalı
dc.contributor.author Karabayır, Erhan
dc.relation.publicationcategory masterThesis


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record