Bu çalışmada, kimyasal aktivasyon ajanı olarak ZnCI2 kullanılarak fındık çotanağından aktif karbon hazırlandı. Aktif karbon FT-IR spektroskopisi, BET yüzey alanı, Boehm titrasyonu, elementel analiz vb. yöntemler ile karakterize edildi. Sulu çözeltilerden metilen mavisi (MM) adsorpsiyonu kesikli yöntem ile araştırıldı. MM'nin adsorpsiyonuna çözelti pH'sı, karıştırma süresi, adsorban miktarı, sıcaklık ve başlangıç konsantrasyonu etkileri incelendi. Elde edilen adsorpsiyon verileri Langmuir ve Freundlich adsorpsiyon izotermlerine uygulandı. Ayrıca MM iyonlarının adsorpsiyon kinetiği ve termodinamiği araştırıldı.
In this study, activated carbon was prepared from hazelnut husk using ZnCl2 as a chemical activating agent. The activated carbon was characterized by elemental analysis, BET surface area, Boehm titration, FT-IR spectroscopy and etc. Adsorption of methylene blue (MB) from aqueous solution was studied by batch technique. The effective factors on the adsorption of MB including pH of the solution, contact time, adsorbent amount, temperature and initial concentration and etc. were examined. The obtained adsorption data were applied to Langmuir and Freundlich adsorption isotherms. Adsorption kinetics and thermodynamics of MB ions were also investigated.