Son yıllarda Listeria monocytogenes, Stahpylococcus aureus ve Escherichia coli O157:H7 biofilmleri süt ve et işletmelerinde metal yüzeylerde tehlike oluşturmaktadırlar. Bu çalışmada, midye kabuğu tozunun (MKT) paslanmaz çelikte geliştirilmiş bu patojenlerin biyofilmini temizleme etkisi araştırılmıştır.Bir gün önceden kültürlenen L. monocytogenes, S. aureus ve E. coli O157:H7 (9 log10kob/ml), süt ve et işletmelerinden temin edilmiş peynir altı suyu (PAS) ve et tezgahı yıkama suyuna (ETYS) aşılanmıştır. Paslanmaz çelik palakalar (10 cm2) aşılanmış sıvılara yerleştirilmiş ve yüzeyde biyofilm oluşturması için 20°C`de 48 saat inkübe edilmiştir. Sonra, plakalar sırasıyla kurutulup, steril suyla yıkandıktan sonra, 1, 5 ve 10 dak boyunca steril suya, %0.25 ve 0.50 MKT çözeltilerine batırılmış ve plakalar üzerindeki hücre sayısı belirlenmiştir. Sonuçlar göstermiştirki, 1 dak işlem süresinde %0.25 ve 0.50 MKT çözeltileri plakalardaki L. monocytogenes hücrelerini 4 log10kob/cm2 azaltmıştır. Bunun yanında 1 dak işlem süresinde %0.50 MKT çözeltileri S. aureus hücrelerini, PAS'de inkübe edilmiş plakalarda 5 log10kob/cm2 azaltmıştır. Buna ek olarak, PAS ve ETYS'de oluşan E. coli O157:H7 biyofilmi %0.50 MKT çözeltisinin 5 dak uygulamasında sırasıyla 6 log10kob/cm2 ve 4 log10kob/cm2 temizlenmiştir. İşlem süresi istatistiksel bakımdan SSP'nin etkisini değiştirmemiştir (p>0.05). Aynı zamanda, MKT'nin konsantrasyonundaki artış temizleme etkisini, istatistiksel olarak arttırmıştır (p<0.05).Sonuç olarak, kullanılan MKT çözeltisi paslanmaz çelikteki L. monocytogenes, S. aureus ve E. coli O157:H7 biyofilmlerini önemli ölçüde temizlemiş olduğu için, gıda endüstrisinde gelişen biyofilmi temizlemek için alternatif bir dezenfektan olarak kullanılabilir.
The last decades, Listeria monocytogenes, Stahpylococcus aureus and Escherichia coli O157:H7 biofilms emerged a threat for dairy and meat industries on steel surfaces. In this study, the effect of scallop shell powder (SSP) on removing biofilm of these pathogens from stainless steel plates has been examined.Whey and bench washing water (BWW) provided from dairy and meat factories, respectively, were inoculated by L. monocytogenes, S. aureus and E. coli O157:H7 (9 log10kob/ml). Stainless steel plates (10 cm2) were placed in inoculated fluids and incubated at 20°C at 48 hours to form biofilm. Then, the plates were dried, washed by sterile water, dipped in sterile water, 0.25 and 0.50% SSP slurries for 1, 5 and 10 min and determined the number of cells on the plates. The results showed that 0.25 and 0.50% SSP reduced the number of L. monocytogenes on the plates 4 log10kob/cm2. Application of 0.50% SSP for 1 min also removed S. aureus by 5 log10kob/cm2 from the plates incubated in whey. Furthermore, biofilm of E. coli O157:H7 formed in whey or BWW was cleaned by 6 log10kob/cm2 and 4 log10kob/cm2 using 0.50% SSP for 5 min, respectively. Treatment time didn?t change effect of SSP (p>0.05). Also, increasing concentration of SSP significantly increased its reduction effect against tested pathogens from plates (p<0.05)In conclusion, this study showed that SSP slurries significantly cleaned L. monocytogenes, S. aureus and E. coli O157:H7 biofilms from stainless steel surfaces. So that, SSP could be used as an alternative disinfectant in food industries.