Bu çalışmada p,p'-DDE kirlenmiş alanda yetiştirilen aşılı kabakgillerdeki p,p'-DDE'nin birikme potansiyeli incelendi. İki çeşit kabakgil, kabak ve karpuz, bunların aynı tür üzerindeki aşıları, aşılı kabak ve aşısız bitkiler topraktaki diklorodifeniltrikloretan (DDT), dikolorodifenildikloretan (DDD) ve diklorodifenidikloretilen (DDE) konsantrasyonları 9,28?85,20 ng/g, 22,38?133,52 ng/g ve 62,32?210,48 ng/g olan alanda yetiştirilmiştir.Numunelerdeki p,p-DDE miktarı mikro-elektron yakalayıcı dedektörü (µ-ECD) olan Agilent 6890N marka gaz kromotografisi ile ölçüldü. Aşılı ve aşısız bitkilerin analizi yapılmıştır. Aşılı karpuz, aşısız karpuz, aşısız kabak ve kendi arasındaki aşılı bitkilerin kök, gövde, yaprak ve meyvelerindeki p,p'-DDE konsantrasyon miktarları birbirleriyle karşılaştırılmıştır. Kökü kabak olan bitkilerin gövdesindeki birikimi karpuz bitkilerinden daha fazla olup, karpuzdan istatistiksel olarak farklıdır. Deney sonuçları DDTs birikiminde kabak anacının artırıcı etkiye sahip olduğunu gösterdi.
In this study, the possibility of uptake and translocation of weathered p,p'-DDE were investigated by grafted Cucurbitaceae grown under field condition in p,p'-DDE contaminated soil. Two Cucurbitaceae, Zucchini, Watermelon, and their heterografts, and homografts were grown in a field containing soil contaminated with dichlorodiphenylethanes (DDT and DDD) and -ethene (DDE), concentration ranging from, 9.28 to 85.20 ng/g, 22.38 to 133.52 ng/g, and 62.32 to 210.48 ng/g, respectively.The p,p-DDE content in the samples was determined on a Agilent 6890N gas chromatograph (GC) with a micro-electron capture detector (µ-ECD). Intact plants, homografted, and compatible heterografts of zucchini and watermelon plants grown in the contaminated soil were analyzed. Concentrations of p,p'-DDE in roots, shoots, leaves, and fruits were also compared for intact plants, homografted, and heterografted zucchini and watermelon plants. The average DDT concentrations of shoots for zucchini and heterografted watermelon were significantly different (p<0.05) from watermelon but neither was different from each other. The results showed than the accumulation of the DDTs contents had been enhanced by Zucchini rootstocks.