Açık Akademik Arşiv Sistemi

Bazı soğansı bitkilerin antioksidan aktivitelerinin belirlenmesi

Show simple item record

dc.contributor.advisor Yardımcı Doçent Doktor Gülnur Arabacı
dc.date.accessioned 2021-03-23T12:34:46Z
dc.date.available 2021-03-23T12:34:46Z
dc.date.issued 2011
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/80168
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Meyve ve sebzelerde doğal olarak bulunan fenolik yapılı bileşikler (flavonoidler, polifenoller), antioksidan özellik göstermekte ve birçok hastalığa iyi geldiği bilinmektedir. Fenolik bileşiklere ilaveten kronik hastalıklara karşı koruyucu yapıdaki kimyasal maddeler karotenoidler, askorbik asit (C vitamini), tiyoller ve tokoferollerdir.Soğanlı bitkilerin flavonoidli yapıları yüksek antioksidan aktiviteye sahip olduğunu gösterir. Soğanlı bitkiler ile beslenerek alınan flavonoidlerin metabolizmadaki işlevi; kanser, kalp ve kronik rahatsızlıkları azaltmak şeklindedir.Soğansı bitkilerin bu fonksiyonları büyük önem teşkil ettiğinden bu konuda bir çalışma tercih edilmiştir. Bu çalışmada kurutulmuş "Allium" bitkilerinden olan pırasa (Allium Porrum L.) ile yeşil soğan (Allium Cepa L.) bitkilerinin ve sarı zambak olarak da bilinen bir soğangil olan çirişin (Asphodelus Ramosus) antioksidan aktiviteleri çeşitli metodlarla incelenmiştir. Bu amaçla bitkiler etüvde farklı sıcaklıklarda kurutulup, doğrayıcı ile ufak parçalar haline getirildikten sonra su, metanol ve etil asetat çözülüleri ile ekstrakte edilmiş, bu sayede bitkilerin antioksidan aktivitelerini belirlemede sıcaklık ve çözücü olarak iki parametre kullanılmıştır.Antioksidan kapasiteye neden olan türlerin belirlenmesi amacıyla, her ekstraktın Folin Cioceltau reaktifi ile toplam fenolik madde içeriği, alüminyum nitrat yöntemi ile toplam flavonoid madde miktarı, DPPH üzerinden serbest redikal süpürücü etki tayini, H2O2 giderme aktivite tayini, bakır (II) iyonu indirgeyici antioksidan kapasite tayini (CUPRAC), süperoksit anyon radikali giderim aktivitesi tayini yapılmıştır ve bunlar HPLC (Yüksek Performanslı Sıvı Kromotografisi) ile desteklenmiştir.
dc.description.abstract Structure of phenolic compounds found naturally in fruits and vegetables (flavonoids, polyphenols), show antioxidant properties and is known to be good for many diseases. Phenolic compounds protect against chronic diseases in addition to the structure of chemical substances carotenoids, ascorbic acid (vitamin C), thiols and tocopherols.Plants of onion which have flavonoid structure indicate that the high antioxidant activity. The functions in metabolism of flavonoids which have taken with onions of plants is to reduce cancer, heart and chronic diseases.A study on this issue was chosen because of crucial functions of these plants. In this study, the leek (Allium Porrum L.) dried "Allium" plants and green onion (Allium Cepa L.) and Asphodelus Ramosus also known as a yellow lily which has been a plant of onion were investigated about antioxidant activities with various methods. For this purpose, plants dried in the oven at different temperatures, were chapped into small pieces with a blender after that the plants were extracted with water, methanol and ethyl acetate resolution, so that the antioxidant activity of plants were determined for two parameters as temperature and solvent.In order to determine the antioxidant capacity of the species, all of the extracts were analyzed with various methods which those; total phenolic content with Folin Cioceltau reagent, total flavonoid content with aluminum nitrate method, DPPH free redical scavenging through the determination, the determination of the activity of removal of H2O2, copper (II) ion reducing antioxidant capacity determination (CUPRAC), removal activity of super oxide anion and the resulrs were with HPLC (High Performance Liquid Chromatography).
dc.format.extent XIII, 78 yaprak : şekil, tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject Antioksidan aktivite
dc.subject Çiriş (Asphodelus ramosus)
dc.subject Yeşil soğan (Allium cepa L.)
dc.subject Pırasa (Allium porrum L.)
dc.subject HPLC (Yüksek performanslı sıvı kromotografisi)
dc.title Bazı soğansı bitkilerin antioksidan aktivitelerinin belirlenmesi
dc.type TEZ
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya Anabilim Dalı, Kimya
dc.contributor.author Eren, Elif
dc.relation.publicationcategory masterThesis


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record