Anahtar kelimeler: Katı faz ekstraksiyonu, modifiye silika jel, Cu (II), zenginleştirme, FAAS.Bu çalışmada eser miktardaki Cu (II) iyonlarının tayini için basit ve duyarlı bir ayırma-zenginleştirme tekniği geliştirildi. Bu yöntem Cu (II) iyonlarının sulu çözeltilerinden bis(3-aminopropil)amin bağlı silika jel (BAPA-SG) doldurulmuş kolonda adsorplanmasının ardından elüe edilerek alevli atomik absorpsiyon spektrometresiyle tayin edilmesine dayanmaktadır.Geliştirilen bu metot, çözelti pH'ı, elüent çözeltisinin türü ve hacmi, akış hızı, çözelti hacmi, bazı anyon ve katyonların girişim etkisi gibi Cu (II) iyonlarının geri kazanılması ve zenginleştirilmesini etkileyen çeşitli parametreler incelenerek optimize edildi. Analit iyonları için kantitatif geri kazanımlar pH 6'da elde edildi ve elüsyon için 5.0 mL 2 mol L-1 HCl çözeltisi kullanıldı. Optimizasyondan sonra, Cu (II) iyonları için zenginleştirme faktörü 150 ve geliştirilen metodun gözlenebilme sınırı (LOD) 0,12 µg L-1 bulundu. Metodun validasyonunun sağlanması için Tea Leaves (INCT-TL-1) ve Fish Protein (DORM-3) sertifikalı referans maddeler kullanıldı. Geliştirilen bu metot çeşitli gıda ve su numunelerine başarılı bir şekilde uygulandı.
Key words: Solid phase extraction, modified silica gel, Cu (II), preconcentration, FAASA simple and selective separation and preconcentration method was developed for the determination of Cu (II) ions in this study. This method is based on adsorption of Cu (II) ions from aqueous solution on bis(3-aminopropil) amine modified to silica gel (BAPA-SG) column and flame atomic absorption spectrometric determination of its after desorption.Various analytical parameters such as pH, type of eluent solution and its volume, flow rate of sample and eluent, sample volume, etc. were optimized. Effects of some cation, anion and transition metal ions on the recoveries of Cu (II) ions were also investigated. Cu (II) ions were quantitatively recovered at pH 6. 5.0 mL 2 mol L-1 HCl was used as eluent. Preconcentration factor was found as 150. Detection limit was 0.12 µg L-1 for Cu (II). The accuracy of the method was confirmed by Tea Leaves (INCT-TL-1) and Fish Protein (DORM-3). The optimized method was applied to various food and water samples for the determination of Cu (II).