Açık Akademik Arşiv Sistemi

Kişisel sağlık bilgi yönetimi

Show simple item record

dc.contributor.advisor Profesör Doktor Harun Taşkın
dc.date.accessioned 2021-03-22T08:48:29Z
dc.date.available 2021-03-22T08:48:29Z
dc.date.issued 2012
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/80127
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Hem Dünya Sağlık Örgütü hem de Birleşmiş Milletler tarafından kronik hastalıklar 21. yüzyılın en önemli sağlık sorunu olarak tanımlanmaktadır. Kronik hastalık yükü, tüm dünyaya paralel olarak Türkiye'de de artarak, sağlık sisteminin sürdürülebilirliğini tehlikeye atmaktadır. Kronik hastalık yönetiminde bütünleştirilmiş sağlık hizmetleri olmadan yüksek performanslı, sürdürülebilir bir sağlık hizmeti sunulması mümkün görünmemektedir. Geleneksel hastane merkezli ve reaktif sağlık hizmeti sunum modelinden birey-merkezli ve önleyici bir modele geçiş yapmak gerekmektedir.Bu çalışmada, kronik hastalıkların birey-merkezli ve önleyici yaklaşımla yönetimini sağlamak adına sağlık hizmetlerini hastane dışına çıkararak evlere getirmeyi ve bireylerin hayatlarının içine yerleştirmeyi hedefleyen ve bünyesinde yeni nesil e-Sağlık sistemleri olarak nitelendirilen giyilebilir, takılabilir ve taşınabilir sistemler ve teknolojileri barındıran Kişisel Sağlık Sistemlerine dikkat çekilmiştir. Çalışmanın genelinde hasta güçlendirme ve kişisel sağlık bilgi yönetiminin altı çizilmiş; uygulama olarak, diyabetli bir bireyin kendi hastalığını yönetmesi sürecinde kendisine yardım edecek taşınabilir, zeki ve uyarlanabilir bir kişisel sağlık asistanı uygulaması tasarlanmıştır.
dc.description.abstract Both World Health Organization and United Nations declared chronic diseases as the most important health issue for the world in the 21st century. Burden of chronic diseases is also important in Turkey and threatens the sustainability of the healthcare system. Integration of healthcare systems is necessary to overcome of the burden of chronic diseases. Patient-centered healthcare models must be used. A paradigm shift from the traditional hospital-centered and reactive healthcare delivery model toward a person-centered and preventive one is required.In this study, in order to provide the management of chronic diseases with person-centered and preventive approach, attention is drawn to Personal Health Systems that aim to take healthcare services out of the hospital and bring them into the lives of individuals and contain wearable, pluggable and portable systems and technologies which are qualified new generation e-Health systems. Patient empowerment and personal health information management is highlighted throughout the study; as an application a portable, intelligent and adaptable personal health assistant is designed that help people with diabetes better manage their condition.
dc.format.extent X, 95 yaprak : şekil ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject Kişisel sağlık uygulaması
dc.subject Kronik hastalık yönetimi
dc.subject Kendi kendine yönetim
dc.subject Teletıp
dc.title Kişisel sağlık bilgi yönetimi
dc.type TEZ
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı, Endüstri Mühendisliği Bilim Dalı
dc.contributor.author Taş, Mehmet
dc.relation.publicationcategory masterThesis


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record