Açık Akademik Arşiv Sistemi

Punica granatum L. bitkisinin antibakteriyel etkisinin araştırılması

Show simple item record

dc.contributor.advisor Yardımcı Doçent Doktor Kenan Tunç
dc.date.accessioned 2021-03-22T08:48:27Z
dc.date.available 2021-03-22T08:48:27Z
dc.date.issued 2012
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/80117
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Bu çalışmada, Punica granatum L. (Nar) bitkisinin meyve kabuklarından elde edilen ekstraktların (etanol, aseton, metanol, etil asetat) Streptococcus mitis CNCTC 4/77, Streptococcus mutans CNCTC 8/77, Streptococcus salivarius CNCTC 64/59, Staphylococcus epidermidis ATCC 12228, Staphylococcus aureus ATCC 29213, Escherichia coli ATCC 25922, Salmonella typhimurium ATCC 14028, Salmonella abony NCTC 6017, Enterococcus faecalis ATCC 29212, Bacillus subtilis ATCC 6633 bakteri suşlarına karşı in vitro ortamda antibakteriyel aktivitesi araştırılmıştır.Kurutulup toz haline getirilen meyve kabukları farklı çözücüler kullanılarak ekstrakte edilmiştir. Hazırlanan ekstraktların antibakteriyel aktivitesi disk difüzyon metodu kullanılarak belirlenmiştir.Ekstraktların, en yüksek antibakteriyel aktiviteyi 24 mm'lik etki çapı ile Staphylococcus aureus ve 30 mm'lik etki çapı ile Staphylococcus epidermidis bakterilerine karşı gösterdiği tespit edilmiştir. Ekstraktlar; Salmonella abony, Escherichia coli, Streptococcus mitis ve Streptococcus salivarius bakterilerine karşı sınırlı inhibitör etki (yaklaşık 7-12 mm'lik etki çapı) göstermiştir. Streptococcus mutans, Bacillus subtilis, Enterococcus faecalis ve Salmonella typhimurium bakterilerine karşı ise antibakteriyel etki göstermediği belirlenmiştir.
dc.description.abstract In this study, antibacterial activity of Punica granatum L. (pomegranate) extracts (ethanol, acetone, methanol, ethyl acetate) obtained from fruit peel of the plants against bacterial strains of Streptococcus mitis CNCTC 4/77, Streptococcus mutans CNCTC 8/77, Streptococcus salivarius CNCTC 64/59, Staphylococcus epidermidis ATCC 12228, Staphylococcus aureus ATCC 29213, Escherichia coli ATCC 25922, Salmonella typhimurium ATCC 14028, Salmonella abony NCTC 6017, Enterococcus faecalis ATCC 29212, Bacillus subtilis ATCC 6633 was investigated in vitro.The fruit peels of the plant were dried and then were extracted by using different solvents. The antibacterial activity of these extracts was evaluated by disc diffusion method.The highest antibacterial activity was observed against Staphylococcus aureus with an inhibition zone of 24 mm and Staphylococcus epidermidis with an inhibition zone of 30 mm. The extracts showed limited inhibition effect (about 7-12 mm inhibition zones) against Salmonella abony, Escherichia coli, Streptococcus mitis and Streptococcus salivarius, whereas there was no activity against Streptococcus mutans, Bacillus subtilis, Enterococcus faecalis and Salmonella typhimurium.
dc.format.extent XII, 84 yaprak : şekil ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject Punica granatum L.
dc.subject Nar kabuğu
dc.subject Antibakteriyel aktivite
dc.subject Disk difüzyon metodu
dc.subject Viridans streptokoklar
dc.title Punica granatum L. bitkisinin antibakteriyel etkisinin araştırılması
dc.type TEZ
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Biyoloji Anabilim Dalı, Biyoloji Bilim Dalı
dc.contributor.author Konca, Tuğba
dc.relation.publicationcategory masterThesis


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record