Açık Akademik Arşiv Sistemi

Sakarya ili Hendek ilçesi uygulama imar planı alanındaki zemin parametrilerinin belirlenmesi

Show simple item record

dc.contributor.advisor Yardımcı Doçent Doktor Şefik Ramazanoğlu
dc.date.accessioned 2021-03-22T08:48:16Z
dc.date.available 2021-03-22T08:48:16Z
dc.date.issued 2012
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/80064
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Ülkemiz jeolojik özellikleri, topoğrafik yapısı ve iklim özellikleri nedeniyle doğalafetleri sıkça yaşayan ülkelerden birisidir. Doğal afetler neden oldukları can kaybıyanında Türkiye için önemli ekonomik kayıplar da meydana getirmektedirler.İmar planları; Belde halkının sosyal ve kültürel gereksinimlerini karşılamayı, sağlıklı ve güvenli bir çevre oluşturmayı, yaşam kalitesini artırmayı hedefleyen ve bu amaçla beldenin ekonomik, demografik, sosyal, kültürel, tarihsel, fiziksel özelliklerine ilişkin araştırmalara ve verilere dayalı olarak hazırlanan, kentsel yerleşme ve gelişme eğilimlerini alternatif çözümler oluşturmak suretiyle belirleyen, arazi kullanımı, koruma, kısıtlama kararları, örgütlenme ve uygulama ilkelerini içeren pafta, rapor ve notlardan oluşan belgedir.İmar planlarının başarısını, diğer planlama kriterlerinin yanında ?İmar Planına EsasJeolojik- Jeofizik- Jeoteknik Etüt Raporları? belirlemektedir. 17 Ağustos 1999 İzmit Körfezi Depremi ve 12 Kasım 1999 Düzce Depreminden sonra önemi daha iyi anlaşılmış olan İmar Planına Esas Jeolojik ? Jeofizik - Jeoteknik Etüt Çalışmaları 17/08/1987 gün ve 1634 sayılı genelgeye göre hazırlanmaktadır. Çalışmaların amacı, parsel bazında inşaat tasarımı için gereken parametreleri belirlemekle birlikte, planlama yapılmadan önce bölgedeki tüm morfolojik, jeolojik, hidrojeolojik, jeoteknik, jeofizik, doğal afet ve bunun gibi bilgileri bir arada yorumlayarak inceleme sahasını yerleşime uygunluk açısından değerlendirmektir.Bu çalışma kapsamında 66 adet zemin sondaj çalışması, 40 adet sismik kırılma çalışması, 30 adet DES çalışması ve 20 adet mikrotremör çalışması yapılarak zemin parametreleri ortaya konulmuştur. Sondaj çalışmaları ile alınan numunelerin zemin laboratuvarında, sıkılık ve kıvam özellikleri tetkik edilmiştir. Sismik çalışmalar zemin dinamik elastisite parametrelerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. İnceleme alanında veri çeşitliliğini sağlamak amacıyla Mikrotremor (titreşimcik) ölçümü yapılarak, zemin hakim titreşim periyodu (To) ile zemin büyütme değerleri (Ta, Tb) ortaya konulmuştur.Tüm çalışmalar sonucunda elde edilen veriler, bölgenin diğer koşulları ile birlikte değerlendirilerek yerleşime uygunluk durumu ortaya konulmuştur.
dc.description.abstract Due to Turkeys? geological features, topographic structure and climate characteristics, Turkey is one of the countries that is exposed to natural diseasters. Besides the life loss, natural diseasters causes economical losses too.Development plans are documents including plots that shows landuse, conservation and constraint decisions, organization and implementation principles to constitute alternative solutions for urban settlement and development tendency by using economical, demographic, social, cultural, historical, physical feature surveys. The aim of these plans are to increase the life standarts, to meet social and cultural needs and to constitute a healthy and secure environment for the citizens.The success of development plans dependson morphological, geological, hydrological, geotechnical, geophysical and seismtectonics study reports in addition to other planning criterias. The importance of these studies have been realized more precisely after the 17 August 1999 Izmit Gulf Earthquake and the 12 November 1999 The Düzce Earthquake. The studies have been prepared according to 17/08/1987, 1634 numbered mandat. The aim of these studies are to determine the parameters of construction design and to investigate the morpholigical, geological, hydrological, geotechnical and geophysical identities of the site and to interpret these data before planning process to decide if the site is suitable for settlement or not.The study parameters include 66 ground boring studies, 40 seismic refraction studies, 30 DES studies and 20 microtremor studies. The samples that are gained by the boring studies are examined for its stringent and stiffness features. Seismic studies are made to determine the ground dynamic elastic parameters. Microtremor measurements were made to increase data variety and ground enlargement rates(Ta, Tb) shown by using ground ruling vibration period (To). After all these studies and results in addition to other conditions, the regions? settlement suitability have been produced.
dc.format.extent XII, 110 yaprak : şekil, tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject Uygulama imar planı
dc.subject Sismik
dc.subject Mikrotremor
dc.subject Zemin sondajı
dc.title Sakarya ili Hendek ilçesi uygulama imar planı alanındaki zemin parametrilerinin belirlenmesi
dc.type TEZ
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Jeofizik Mühendisliği Anabilim Dalı, Jeofizik Mühendisliği
dc.contributor.author Yılmaz, Aslan
dc.relation.publicationcategory masterThesis


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record