Açık Akademik Arşiv Sistemi

Seferihisar ilçesi (İzmir) raphignathoidea (acari: actinedida) üst familyasına ait taksonların sistematik ve ekolojik yönden incelenmesi

Show simple item record

dc.contributor.advisor Profesör Doktor Kamil Koç
dc.date.accessioned 2021-03-22T08:48:16Z
dc.date.available 2021-03-22T08:48:16Z
dc.date.issued 2012
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/80059
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Bu çalışmada, İzmir İli'nin Seferihisar İlçesi'ndeki rafignatoid akarlar (Acari Actinedida) sistematik ve ekolojik yönden incelenmiştir. Temmuz 2010-Haziran 2011 tarihleri arasında her ay birer kez çalışma alanının farklı bir bölgesine gidilerek örneklemeler yapıldı. Toplanan örnekler etiketlenerek laboratuvara getirildi. Toprağın bazı fiziko-kimyasal parametrelerinin belirlenmesi amacıyla aynı bölgelerden fazladan toprak örnekleri de alındı. Laboratuvara getirilen örnekler modifiye Berlese hunilerinden oluşan düzeneğe yerleştirildi. Toplama şişelerinde biriken toprak akarları arasından rafignatoid akarlar stereomikroskop altında iğne ve pipetler yardımıyla ayıklandı. Ayıklanan örnekler laktofenol ile ağartıldıktan sonra modifiye Hoyer ortamında kalıcı preparatları yapıldı.İncelemeler sonucunda 12 aylık örnekleme boyunca 4 familyaya ait toplam 13 tür tespit edilmiştir. Bunlar; Stigmaeidae familyasından Storchia robustus, Storchia ardabiliensis, Stigmaeus elongatus, Stigmaeus karabagiensis, Ledermuelleriopsis plumosa, Eustigmaeus segnis; Camerobiidae familyasından Neophyllobius lachishensis ve Tycherobius stramenticola; Caligonellidae familyasından Caligonella humilis; Raphignathidae familyasından Raphignathus gracilis, Raphignathus ueckermanni, Raphignathus kuznetzovi, Raphignathus protaspus'tur. Storchia ardabiliensis ve Stigmaeus elongatus'un erkeği ilk kez bu çalışmada tanımlanmıştır.Teşhis edilen familya ve türlerin mevsimsel dağılımları ve dağılımlarını etkileyen çeşitli ekolojik parametrelerle olan ilişkileri incelenmiştir. Çalışma alanında en fazla Stigmaeidae familyası bireylerine (%70) rastlanmıştır. Bunu sırasıyla Raphignathidae (%18), Caligonellidae (%10) ve Camerobiidae (%2) izlemiştir. En fazla sayıda akar ilkbahar mevsiminde bulunmuştur. Bunu kış, sonbahar ve yaz ayları izlemiştir.
dc.description.abstract In this study, raphignatoid mites (Acari: Actinedida) of Seferihisar, the county of Izmir, were systematic and ecologically researched. From July 2010 to June 2011, once a month various samples such as soil, litter, bark, moss were taken from the sampling area. To examine some physico-chemical parameters of soil, extra soil samples were taken also. Samples were brought to the laboratory with their labels in nylon bags. They were placed on modified Berlese funnels. Raphignatoid mites were extracted from other soil fauna members under stereomicroscope. For preparation they were mounted on slides in Hoyer?s medium.13 species of 4 families were obtained during the study. They are; Storchia robustus, Storchia ardabiliensis, Stigmaeus elongatus, Stigmaeus karabagiensis, Ledermuelleriopsis plumosa, Eustigmaeus segnis from Stigmaeidae; Neophyllobius lachishensis and Tycherobius stramenticola from Camerobiidae; Caligonella humilis from Caligonellidae; Raphignathus gracilis, Raphignathus ueckermanni, Raphignathus kuznetzovi and Raphignathus protaspus from Raphignathidae. Male indiviuals of Storchia ardabiliensis and Stigmaeus elongatus are the first records.Also, seasonal distributions of the families and the species and relationships between some ecological parameters were evaluated. Stigmaeidae was the most abundant (%70) family in the sampling area. Following families were Raphignathidae (%18), Caligonellidae (%10) and Camerobiidae (%2) respectively. Mites reached the highiest density in spring time. Winter, autumn and summer followed it respectively.
dc.format.extent XI, 128 yaprak : resim, şekil ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject Seferihisar
dc.subject İzmir
dc.subject Sistematik
dc.subject Ekoloji
dc.subject Raphignathoidea
dc.title Seferihisar ilçesi (İzmir) raphignathoidea (acari: actinedida) üst familyasına ait taksonların sistematik ve ekolojik yönden incelenmesi
dc.type TEZ
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Biyoloji Anabilim Dalı, Biyoloji Bilim Dalı
dc.contributor.author Somuncu, Sezgi
dc.relation.publicationcategory masterThesis


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record