Açık Akademik Arşiv Sistemi

Gıda lezzet arttırıcılarından monosodyum glutamat’ın bezelye (pisum sativum l.) üzerine genotoksik etkisi

Show simple item record

dc.contributor.advisor Yardımcı Doçent Doktor E. Selcen Darçın
dc.date.accessioned 2021-03-22T08:48:14Z
dc.date.available 2021-03-22T08:48:14Z
dc.date.issued 2012
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/80052
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Bu çalışmada gıdalarda sıkça kullanılan lezzet arttırıcı madde monosodyum glutamatın genotoksik etkisi model organizma bezelye (Pisum sativum L.) üzerinde incelenmiştir. 1, 5, 10, 15, 20, 25, 35 ve 45 g/L' lik konsantrasyonlarda bitki tohumları çimlendirilmişken, kontrol grubundaki tohumlar ise saf suda çimlendirilmiştir.Araştırma sonucuna göre çimlenme oranı, 24, 48 ve 72 saat boyunca kontrole kıyasla monosodyum glutamatın tüm konsantrasyonlarında ileri derecede anlamlı bulunmuştur. 72 saat sonunda 35 ve 45g/L' lik gruplarda çimlenme gözlenememiştir.Monosodyum glutamatın doz miktarı arttıkça bölünen hücre ve bununa paralel olarak mitotik indeksin düşüşü istatiksel açıdan her bir dozda anlamlı olarak tespit edilmiştir. (p< 0.001). 35 ve 45g/L' de ise bu değer hesaplanamamıştır.İstatiksel hesaplamalar sonucunda Monosodyum glutamatın tüm konsantrasyonlarında mitotik bölünmeler sonucunda görülen anormallikler anlamlı bulunmuştur. Mitotik hücrelerde kromozomlarda yapışma, kısalıp kalınlaşma, anafaz köprüleri, anafazda geri kalma, poliploidi, çift çekirdek gibi birçok anormallik gözlenmiştir. Araştırma sonucunda, çalışmada kullanılan tüm konsantrasyonların genotoksik etki yarattığı gözlenmiştir.
dc.description.abstract In this study, genotoxic effects of Monosodium glutamate used as food addivitive substance in various foods have been investigated on the model organism of Pisum sativum L. When as the plant seeds were germinated in 1, 5, 10, 15, 20, 25, 35 and 45g/L concentration values, the seeds in control group were germinated in distilled water.As a result of this study, when compared to control, during 24, 48 and 78 hours, the germination rate of monosodium glutamate in all concentration was found highly significant. At the end of 72 hours, it was observed that there is no germination in 35 and 45 g/L groups.When the concentration of monosodium glutamate increased, the rate of mitosis was decreased. As a result the decrease of mitotic index was found significant (p<0.001). But in 35 and 45g/L, this rate couldn?t be calculated.As a result of calculations, abnormalities in all concentration of monosodium glutamate in mitosis were found to be significant. Ungathering on metaphase plate, sticky chromosomes, plyploidy, anaphase bridges, dual-core anormalities were observed in mitotic cells. Finally, it was indicated that all concentrations used in this study showed a genotoxic effects.
dc.format.extent XII, 95 yaprak : şekil ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject Bezelye (pisum sativum l.)
dc.subject Monosodyum glutamat
dc.subject Genotoksik
dc.title Gıda lezzet arttırıcılarından monosodyum glutamat’ın bezelye (pisum sativum l.) üzerine genotoksik etkisi
dc.type TEZ
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Biyoloji Anabilim Dalı, Botanik Bilim Dalı
dc.contributor.author Kömür, Didem
dc.relation.publicationcategory masterThesis


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record