Açık Akademik Arşiv Sistemi

İmalat lojistiğinde kablosuz sensör ağı kullanımı için bütünleşik servis yönelimli bilişim yapısı

Show simple item record

dc.contributor.advisor Profesör Doktor Orhan Torkul
dc.date.accessioned 2021-03-19T12:55:29Z
dc.date.available 2021-03-19T12:55:29Z
dc.date.issued 2013
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/79998
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract İmalat sistemlerinin bilgi teknolojileri ile desteklenmesi, otomasyon sistemlerinin gelişimi için günümüzde önemli bir faktördür. Otomasyon teknolojilerinin mevcut atölye ortamlarına uygulanması için gereken bilgi, enerji ve altyapı çok maliyetli olabilir. Atölye ortamlarının mevcut yapısını bozmadan geliştirilecek bir sistem mevcut sistemlerde daha az müdahale gerektireceğinden daha çok tercih edilebilir. Bu nedenle modüler bir sistem diğer sistemlere göre daha avantajlı olabilmektedir.Atölye ortamlarında yaşanan problemlerin azaltılması, hızlı çözüm bulunabilmesi ve takip edilebilmesi için günümüzde kullanılmakta olan sistemler yetersiz kalmaktadır. İnsan gücü ile yapılan takip işlemleri hem hatalı hem de zaman alıcı olmaktadır. İnsan gücü ile yapılan işlemlerin dışında, mevcut sistemlerin takip mekanizmaları yerel çözümler sunmaktadır ancak merkezi olamamaktadır. Tüm bu nedenlerden dolayı merkezi bir bilgi sisteminin gereksinimi ortaya çıkmaktadır. Endüstriyel ortamlar için günümüzde kullanımı gittikçe artan kablosuz sensör ağları atölyelerde karşılaşılan bu tip problemlere oldukça uygun bir alt yapı sağlamaktadır.Bir montaj atölyesi için tasarlanan bu sistem atölye ortamında ihtiyaç duyulabilecek bir takım bilgilerin toplanmasına yardımcı olmaktadır. Tasarlanan sistem kablosuz bir sensör alt yapısı ile oluşturulmuştur. Zeki nesneler oluşturularak bu nesnelere bir takım sensörler bağlanmıştır. Böylece bir iş istasyonunda gerçekleşen olaylar otomatik olarak yakalanabilmektedir. Yazılımsal olarak tasarlanan bilgi altyapısı, tüm bu sensörlerden elde edilen verileri hızlı ve düzgün bir yapıda istenilen noktalara taşıyabilmektedir. Böylelikle sağlanan bilgi altyapısı ile atölye ortamlarında gerçek zamanlı izleme yapılabilmiştir. Yönetilebilirlik arttırılmış, yaşanabilecek darboğazlar anlık olarak görülebilir hale getirilmiştir.
dc.description.abstract Nowadays, supporting manufacturing systems with information technologies is an important factor for automation systems? development. The information, energy and infrastructure that are necessary in order to implement the automation technologies to the existing workshop environment may be too costly. Since a system to be developed by keeping the existing structure requires less intervention than the current systems do, it is more preferable. For that reason a modular system can be more advantageous than the other systems.The systems that are being used to decrease, to find quick solutions and to track the problems that occur in workshop environments remain insufficient. Tracking processes manually are both time consuming and inaccurate. The existing systems? tracking mechanisms, apart from processes manually conducted, offer local but none-central solutions. Because of all these reasons mentioned above, a central information system became a necessity. The wireless sensor networks, which are being used increasingly in industrial environments, are providing a highly suitable infrastructure for the problems encountered in workshops.This system, which is designed for an assembly workshop, assists to collect some information that may be necessary in the workshop environment. The designed system is developed through a wireless sensor infrastructure. Some sensors are connected to the created smart objects. Thus, the events occurring in a workstation can be captured automatically. The information infrastructure designed as a software can rapidly transmit all the data collected from these sensors in an appropriate format to the desired points. In this manner, a real time monitoring has become possible in the workshop environment through the provided information infrastructure. Manageability has been increased, possible bottlenecks have become identifiable in real time.
dc.format.extent IX, 65 yaprak : şekil, tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject Kablosuz sensör ağları
dc.subject Kablosuz imalat
dc.subject Gerçek zamanlı verici
dc.subject RFID
dc.title İmalat lojistiğinde kablosuz sensör ağı kullanımı için bütünleşik servis yönelimli bilişim yapısı
dc.type TEZ
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı, Endüstri Mühendisliği Bilim Dalı
dc.contributor.author Kaynak, Baran
dc.relation.publicationcategory masterThesis


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record