Açık Akademik Arşiv Sistemi

Bir süpermarket zincirinde rotalama probleminin metasezgisel algoritmalar ile çözülmesi

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doçent Doktor Harun Reşit Yazgan
dc.date.accessioned 2021-03-19T11:33:44Z
dc.date.available 2021-03-19T11:33:44Z
dc.date.issued 2014
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12619/79941
dc.description 06.03.2018 tarihli ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 18.06.2018 tarihli “Lisansüstü Tezlerin Elektronik Ortamda Toplanması, Düzenlenmesi ve Erişime Açılmasına İlişkin Yönerge” gereğince tam metin erişime açılmıştır.
dc.description.abstract Kapasite kısıtlı araç rotalama problemi (KKARP), toplam kat edilen mesafe minimum olacak şekilde, araçların ortak bir depodan talepleri belirli olan müşterilere servis yapmak için izlemesi gereken rotaların kapasite kısıtı altında oluşturulduğu problemlerdir. Bu tez çalışmasında, bir süpermarket zincirinin haftalık taleplerinin karşılanması için en uygun rotanın belirlenmesi problemi çözülmüştür. Ele alınan problem NP-zor olduğundan dolayı kesin çözümlü matematiksel modeller yerine metasezgisel algoritmaların kullanılması uygun olacaktır. Bu amaçla karınca kolonisi, genetik ve yapay arı kolonisi algoritmaları uyarlanmış ve elde edilen sonuçlar ANOVA testi yardımıyla karşılaştırılmıştır.
dc.description.abstract Capacity constraint vehicle routing problem (CCVRP) deals with the minimum distance routes for vehicles that serve customers who have specific demands from a common warehouse under capacity constraints. In this study, optimal routing problem that meet the weekly demands of a supermarket was solved. The kind of this problem is non-polynomial-hard (NP-hard), so solution of this will be appropriate to employ metaheuristics rather than exact methods. Metaheuristic algorithms such as an ant colony, a genetic and an artificial bee colony algorithms were implemented to solve the problem. An ANOVA test was carried out to investigate effectiveness of the algorithms.
dc.format.extent XII, 108 yaprak : şekil, tablo ; 30 cm.
dc.language Türkçe
dc.language.iso tur
dc.publisher Sakarya Üniversitesi
dc.rights.uri info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject Araç rotalama problemi
dc.subject Karınca kolonisi algoritması
dc.subject Genetik algoritma
dc.subject Yapay arı kolonisi algoritması
dc.title Bir süpermarket zincirinde rotalama probleminin metasezgisel algoritmalar ile çözülmesi
dc.type TEZ
dc.contributor.department Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı, Endüstri Mühendisliği Bilim Dalı
dc.contributor.author Ercan, Serap
dc.relation.publicationcategory masterThesis


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record